Raad eist een ombudsman

Om sociale veiligheid van personeel te verbeteren. Maar het college stribbelt tegen
29 November 2018

De universiteitsraad doet opnieuw een poging om een ombudsman voor het personeel te krijgen. Het college van bestuur hield tot nu toe de komst van die functie steeds tegen.

De universiteitsraad besprak maandag de personeelsmonitor en het plan van aanpak tegen werkdruk. Een van de onderwerpen die aan bod kwamen was sociale veiligheid. De raad liet al eerder weten geschrokken te zijn van de problemen met de sociale veiligheid bij het Leiden Institute for Area Studies (LIAS) en het instituut Pedagogische Wetenschappen.

Bij het LIAS heerst ‘een cultuur van angst, intimidatie, wantrouwen en onveiligheid’ en bij pedagogiek was sprake van een ‘ronduit verziekt werkklimaat.’ Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen of in ieder geval eerder onder controle te krijgen, benadrukte de raad dat de komst van een ombudsman voor het personeel echt essentieel is.

‘We doen een voorstel om een ombudsfunctionaris voor het personeel in te stellen’, zei Nathanja van den Heuvel van personeelspartij PhDoc. ‘De studenten hebben die al, en zij zijn daar zeer tevreden over.’

En er is nog meer steun. ‘Zowel de vertrouwenspersoon personeel als de ombudsfunctionaris studentenzaken staan positief tegenover het aanstellen van een ombudsfunctionaris voor medewerkers.’

‘Het is onacceptabel dat de sociale veiligheid op deze instelling echt een probleem is en dat het college weigert een ombudsfunctionaris in te stellen’, zei Fenna Poletiek van personeelspartij FNV Overheid. ‘Dat wekt een beetje de verdachtmaking dat het college de informatie over sociale veiligheid niet wil hebben en niet wil horen. Bij vertrouwenspersonen bestaat het risico dat er niets met de informatie gebeurt. We moeten als raad echt een enorme morele druk op het college leggen om alsnog een ombudsman in te stellen.’

Bart van der Steen van personeelspartij FNV Overheid: ‘Het is de derde keer dat we het voorstellen sinds ik raadslid ben, en dat is scheepsrecht. Ik ga ervanuit dat het nu ook echt gaat gebeuren.’ De studentenpartijen in de raad steunen unaniem het personeel. Het college van bestuur twijfelde in februari van dit jaar nog of een ombudsman echt iets toevoegt aan de mogelijkheden die klagers al hebben, zoals vertrouwenspersonen.

‘Maar dat gaan we uitzoeken,’ zei rector magnificus Carel Stolker toen. ‘Als het nodig is, komt de ombudsman er’, voegde hij daaraan toe. Het college wilde wel eerst informeren bij andere universiteiten. Sommige hebben een ombudsman, andere niet. De raad wil het onderzoek van het college echter niet afwachten.

 .

Zie ook: Geen commentaar: Is het angst?

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

29 November 2018