Kamervragen: 'Je weet dat ze soms doodgaan'

Jens Schot (22, hbo chemie)

Foto Marc de Haan

Huis: ChimpanB (Middelstegracht)
Kamer: 12m2
Huur: €300
Bewoners: 13

Wat een hoop planten. Hoe is die verzameling begonnen?
‘In mijn eerste jaar in Leiden was ik er nog niet zo mee bezig, al was ik bij mijn ouders wel vaak aan het tuinieren. Het is eigenlijk begonnen met twee cactusjes die ik met een huisgenoot bij de Intratuin kocht. Daarna vond ik dat ik te weinig groen in mijn kamer had. Dus heb ik meer planten in huis gehaald, en nog meer, en nu is dit het resultaat.

‘Als bijbaan verkoop ik kaartjes voor de Hortus en geef ik rondleidingen. Dat is een leuke manier om er meer mee bezig te zijn. En doordat ik meer over planten leer, wil ik er ook weer meer mee doen. Toen er een heel grote cactus in stukken werd gehakt en weggehaald, vond ik dat zonde. Toen heb ik wat stukjes meegenomen en die probeer ik nu te stekken.’

Kost het veel tijd om de boel te onderhouden?
‘Zodra ze eenmaal wortels hebben, valt het wel mee hoor. Je moet er wel tegen kunnen dat er soms één doodgaat. Soms probeer je er dan nog iets van te maken, maar op een gegeven moment is het niet meer te redden.

‘Mijn lievelingsplant was een avocado, maar die is nu dus dood doordat ik een plaag trips heb – kleine beestjes die sap uit de cellen van een plant zuigen. Dat vond ik wel echt jammer.’

Je hebt ook best wat antieke dingen. Hoe kom je daaraan?
‘De weegschaal in mijn vensterbank heb ik van mijn opa gekregen, het was ooit een visweegschaal. Geschiedenis vind ik heel interessant, en dan vooral hoe men vroeger leefde, at en hoe de straten eruit zagen.

‘Het leukste boekje dat ik heb, staat vol recepten uit de Romeinse en Middeleeuwse tijd. Ik heb er weleens een soort salade uit gemaakt. In Archeologisch Park Matilo (bij de Leidse wijk Roomburg, red.) heb je twee kruidentuinen, het boekje is daarop gebaseerd. De kruiden uit de recepten kun je daar ook plukken.’

Waarom ben je dan eigenlijk scheikunde gaan studeren?
‘Ik heb eerst wel getwijfeld tussen archeologie en chemie. Maar archeologie is ook veel lezen, en daar ben ik niet zo goed in. Scheikunde ging me op de middelbare school goed af en ik wilde ook graag naast mijn studie kunnen genieten van het studentenleven. Misschien ga ik in de toekomst nog eens iets doen met biologie, en dan botanie in het bijzonder.’

Door Susan Wichgers

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Welke wet gaat voor?

Minderjarige asielzoekers worden vaak onterecht vastgezet, aldus tientallen experts die …

Iedereen is ambigu

Hij schreef scenario’s voor Soldaat van Oranje en Zwartboek en geeft binnenkort …

Wetenschap

De anatomie van hits

Muziek heeft patronen die we herkennen, maar slecht kunnen beschrijven. Anja Volk …

Studentenleven

Rubrieken

Spiegelen

De kwinkslagen van bol.com of de manier waarop de NS met digitale klachten omgaat: goed …

English page