Pas een baan na ruim twee jaar

22 November 2018

Afgestudeerden in archeologie, letterkunde en kunst- en cultuurstudies hebben de minste kans op een baan. Wie accounting, econometrie of tandheelkunde studeert, kan wel onmiddellijk aan de slag.

Dat blijkt uit onderzoek van UWV, SEO Economisch Onderzoek en Elsevier Weekblad, die daarvoor administratieve data van het CBS hebben gebruikt.

Per opleiding is de startpositie bepaald op basis van uurloon, jaarinkomen, hoe lang het duurt voordat afgestudeerden een baan hebben gevonden en of ze na 15 maanden een vast contract hebben. Daaruit blijkt dat afgestudeerden in archeologie, letterkunde, kunst- en cultuurstudies, culturele antropologie, geschiedenis en mediastudies een ‘zeer matige’ startpositie hebben. Zo duurt het voor een afgestudeerd archeoloog gemiddeld 25 maanden voordat die een ‘substantiële’ baan heeft gevonden.

 
Onder meer talenstudies en taalwetenschappen scoren ‘matig’. Opvallend is dat de lerarenopleiding talen juist een zeer goede startpositie heeft, en daarmee in de top tien staat.

 
Een derde van de studenten met een talenstudie op zak studeert door, wellicht om de kans op een baan te vergroten. Ook psychologie scoort matig en staat in de top tien slechtste startpositie. Jaarlijks studeren 2500 studenten in deze richting af.

Wie knallend aan zijn of haar carrière wil beginnen, moet accounting, econometrie, tandheelkunde, financieel recht, fiscale economie of een universitaire lerarenopleiding in een exact vak of taalvak gaan volgen. Na een van die masters is je startpositie ‘zeer goed’. Zij krijgen een goed uurloon en hebben snel werk. Jaarlijks halen in Nederland ongeveer 39.000 studenten een masterdiploma. SVL

Deel dit bericht: