Het Clubje: 'Europa verrijkt ons leven juist'

De Leidse afdeling van Volt

Foto: Taco van der EbVlnr: Ernst Boutkan, Mark Streeder en Thijs Langevoort.

Ernst Boutkan (22, culturele antropologie): ‘Wij zijn lid van Volt, een overkoepelende Europese partij. We hebben een partijplan dat voor elk land hetzelfde is en waarbij dus geen nationale belangen spelen. We hebben al leden in heel veel landen, waaronder Italië, Frankrijk en Duitsland.’

Thijs Langevoort (19, international relations and organisations)
: ‘Maar ook in Bulgarije en Roemenië.’

Mark Streeder (25, Russisch)
: ‘Ik ben nu twee maanden lid. De wereld wordt steeds kleiner, we moeten mondialer denken. Bovendien moeten we een sterk blok vormen. Stel dat het ooit escaleert tussen Amerika en Rusland, dan zitten wij daar tussenin.’

Langevoort
: ‘Er zijn een heleboel problemen die grensoverschrijdend zijn, zoals klimaatverandering. Maar er zijn ook bedrijven als Facebook die in allerlei landen zitten. Daar kan je als land geen grip op krijgen, maar wel als je samenwerkt met andere Europese landen.’

Boutkan
: ‘Volt is denk ik een reactie op het protectionistische denken, waarin mensen bang worden van de geglobaliseerde wereld.’

Langevoort: ‘De partijen die daarop inspelen versterken die angsten nog eens. Zo twitterde Thierry Baudet bijvoorbeeld na de herdenking van de Eerste Wereldoorlog dat de echte destructie van Europa nog moet komen. Dat is natuurlijk helemaal niet zo. Wij willen juist een positief geluid geven. Mensen moeten niet meer denken dat Europa alleen maar dingen afpakt, maar dat het juist ook dingen toevoegt aan ons leven.’

Boutkan
: ‘We willen bijvoorbeeld het Erasmusprogramma uitbreiden. Als student antropologie kan ik alleen in het buitenland studeren in Oslo en Londen, want daar heeft de universiteit linkjes mee. Als ik ergens anders in Europa wil studeren, moet ik veel meer collegegeld betalen. Het is raar dat we dat soort dingen nog niet met elkaar geregeld hebben.’

Langevoort: ‘We willen onder meer economische hervormingen, meer sociale gelijkheid en de klimaatverandering aanpakken.’

Boutkan: ‘Wij kunnen als land wel stoppen met bossen kappen, maar omdat we nog steeds hout nodig hebben, wordt vervolgens de helft van het oerbos in Polen omgehakt. Het zijn allemaal tijdelijke oplossingen die geen structurele veranderingen teweegbrengen. Dat geldt niet alleen voor klimaatverandering, maar ook voor andere thema’s. Nu schuiven allerlei landen met elkaar aan tafel, met allemaal hun eigen belang.’

Langevoort: ‘Wilders benadrukt heel erg het nationaal belang. Hij zegt: “Als we het internationaal belang voorop zetten gaat dat ten koste van het nationaal belang.” Wij denken dat het prima samen kan. Een hogesnelheidslijn naar Duitsland bijvoorbeeld kan voor beide landen voordelig zijn als we daar samen voor betalen.’

Boutkan
: ‘We zijn nu in elk land bezig zoveel mogelijk stemmen te werven. In mei, bij de Europese parlementsverkiezingen, staan we op de kieslijst. In Nederland moeten we 25 duizend stemmen krijgen om een zetel te bemachtigen.’

Langevoort
: ‘We hebben nu zeventien leden in de regio Leiden, van studenten tot werkenden en gepensioneerden.’

Streeder
: ‘Zaterdag komen we in Leiden samen met alle Nederlandse afdelingen. We hebben duizend leden in heel Nederland, van Zwolle tot Nijmegen en van Maastricht tot Groningen.’

Boutkan
: ‘Om vier uur is er een borrel in café Leidse Lente. Iedereen is welkom om Volt te leren kennen en vragen te stellen. En iedereen kan lid  worden. Het kost 2,16 euro per maand.’

Door Sebastiaan van Loosbroek

Deel dit bericht:

Voorpagina

Zo loop je een marathon

Hoe deel je het beste een hardloopwedstrijd in? Leidse informatici beantwoorden die vraag …

Achtergrond

Wetenschap

Alles voor het imago

In de essaybundel Vertrouw mij! beschrijven wetenschappers alle mogelijk manieren van …

Humeurtheorie

De mythe dat alle Fransen arrogant zijn, of Engelsen dronkenlappen, stamt al uit de …

Studentenleven

Rubrieken

'Fel tegen de Oranjes'

Pieter de la Court (1618 – 1685) zou vrijdag 400 zijn geworden. Hij wordt op die …

English page