Maak catering vega, tenzij...

15 November 2018

De evenementcatering op de Universiteit Leiden moet niet meer standaard dierlijke, maar juist plantaardige producten bevatten. Dat wil een groepje onderzoekers en andere medewerkers.

Onder de naam Green catering at Leiden University zijn zij een petitie gestart. ‘Wie universitaire catering bestelt bij een symposium of borrel, krijgt standaard vleeshapjes of broodjes vlees’, zegt Martine van Haperen, initiatiefneemster van de petitie en onderzoeker bij het instituut Archeologie. ‘Wie plantaardige hapjes wil, moet dat apart aangeven. Wij willen dat omdraaien: plantaardige hapjes moeten de standaard worden, en wie vlees en zuivel wil kan dat apart aangeven.’

Dat is beter voor het milieu, stelt Van Haperen. ‘Het zorgt voor een reductie van CO2-uitstoot, omdat er voor de productie van veganistische producten significant minder land en water wordt gebruikt.’ De stap naar vegetarisch is volgens Van Haperen niet effectief genoeg: ‘De CO2-impact bij het maken van kaas is bijna net zo hoog als bij vlees. Alleen dingen die van planten zijn gemaakt, zoals hummus, geven een significant lagere CO2-uitstoot.’
Daar komt bij dat plantaardige producten volgens Van Haperen goed zijn voor de gezondheid. ‘Ze nemen minder gezondheidsrisico’s met zich mee en zorgen voor minder uitval door ziekte’, stelt ze.
De omdraaiing van de standaard betekent dus geen beperking van het aanbod, maar is puur een beleidsmatige kwestie. ‘Vergelijk het met dubbelzijdig printen. Vroeger was enkelzijdig printen de standaard, maar later werd de meest milieuvriendelijke manier als standaard ingesteld.’
Inmiddels heeft de petitie ruim tweehonderd handtekeningen opgeleverd. ‘Er lijkt dus draagvlak voor te zijn. We gaan nog een week of twee door en daarna bieden we de petitie aan aan het college van bestuur.’
Vorig jaar had Van Haperen al succes met het op de menukaart krijgen van plantaardige hapjes in de universitaire kantines. Daardoor staan nu onder meer de ‘EKO Studiebol’ en sojamelk op de lunchkaart en zijn er veganistische borrelhapjes verkrijgbaar zoals loempia’s en falafel.
Denkt Van Haperen dat de hele universitaire gemeenschap deze verandering zal omarmen? ‘Bij iedere verandering zijn er mensen die het liever bij het oude hadden gelaten. Onbekend maakt onbemind. Maar andere universiteiten doen het ook al. Het past in de tijdgeest.’ 

Zie https://tinyurl.com/y79ub6cg voor het tekenen van de petitie. SVL

Deel dit bericht: