Gezocht: stamceldonoren

15 November 2018

Taalwetenschappers werven deze week stamceldonoren in de kantine van het Lipsius.

De twaalf vrijwilligers werken in ploegendienst tijdens de lunchpauze. Ze zijn in actie gekomen omdat een collega van hen leukemie kreeg. ‘Twee weken geleden is er een donor gevonden’, zegt hoogleraar taalwetenschappen Lisa Cheng. ‘Maar toen hadden we de training van stemcelorganisatie Matchis  al gehad. Dus gaan we nu gewoon door om andere donoren te rekruteren.’

Donor en ontvanger van de stamcellen moeten immuunsysteemsgewijs sterk op elkaar lijken: er moet een ‘match’ zijn. De kans op zo’n match is ongeveer één op vijftigduizend, dus hoe groter de kaartenbak vol donoren, hoe beter de kansen voor patiënten.

De acties in het Lipsius hebben reeds 34 nieuwe donoren opgeleverd, en vandaag staan de taalwetenschappers er ook nog. Stamcellen doneer je bij leven, legt conferentie-organisator Margot Starkenburg uit. ‘De arts bepaalt of je dat via bloed of via een beenmergtransplantatie doneert. Dat laatste gebeurt onder narcose. Je kan dezelfde dag nog naar huis. Dat is wel iets waartoe je bereid moet zijn als je je opgeeft als donor.’

Cheng: ‘Maar het betekent wel de kans om iemands leven te redden.’ BB

Deel dit bericht: