Van Dik Hout is ?nog heel fris?

En staat met Het Beste Van in Leidse Schouwburg

Door Sebastiaan van Loosbroek

Voormalig Leids student en zanger Martin Buitenhuis zingt, dicht en vertelt in de nieuwe theatertour van zijn band Van Dik Hout. ‘We hebben de muziek uitgekleed tot de kern.’

‘Wat leuk dat Mare nog bestaat’, zegt zanger Martin Buitenhuis van de band Van Dik Hout aan de telefoon. ‘Ik was als student een redelijk trouwe lezer.’ Van dat studeren kwam alleen niet zo veel meer terecht toen hij in het tweede jaar van zijn rechtenstudie succes kreeg met de band. ‘Ik heb naderhand nog weleens opgetreden in de tuin van Augustinus, waar ik lid was, maar dat is ook al wel weer een tijdje geleden. Ze kunnen me altijd mailen.’

Al betekent dat niet dat de vierkoppige popgroep na pakweg 25 jaar op zijn retour is. Integendeel: een nieuw album is in de maak en ze trekken momenteel door Nederland met de theatertour Het Beste Van. Klinkt als een show met een voorspelbaar repertoire, maar dat is het niet, zegt Buitenhuis. ‘We hebben heel veel muziek geschikt gemaakt voor het theater en spelen veel akoestisch. Ook vertel ik verhalen bij de liedjes en lees ik zelfgeschreven gedichten voor. Op een festival als Lowlands zou dat niet te doen zijn. Het zijn intense uitvoeringen waarmee je dichter bij het publiek komt te staan. Van onze beste nummers spelen we een bijzondere nieuwe versie, waarbij we de muziek hebben uitgekleed tot de kern. Met minder instrumenten, al betekent dat niet dat het rustiger wordt.’
De hoogtepunten uit het repertoire komen zeker langs, belooft Buitenhuis. ‘Die zijn ook het leukst om te spelen.’ Daarmee doelt hij niet alleen op volledig eigen nummers, zoals Zo stil in mij waarmee de band in 1994 nationaal doorbrak, maar ook Houten Hart en Zij maakt het verschil met Acda en De Munnik. ‘Die samenwerking heeft onverwachte klassiekers opgeleverd.’
Maar er worden ook compleet nieuwe dingen opgevoerd: ‘Afgelopen oktober hebben we een aantal nummers afgemaakt. Daarvan spelen we er twee in het theater, een rustiger en een steviger nummer. Ze zijn vers van de pers, we hebben ze nog niet veel opgevoerd. De drang om iets moois te maken is in al die jaren niet verminderd. We staan er nog heel fris in en willen elke keer een goed nieuw liedje schrijven. Zolang je nieuwe nummers schrijft, blijven de klassiekers ook veel waard.’
Volgend jaar verschijnt een nieuw album, voor het eerst sinds 2014. ‘En dan doen we ook zeker weer een tournee.’
De Leidse Schouwburg, waar de band aanstaande zaterdag optreedt, ‘voelt een beetje als een thuiswedstrijd’, zegt Buitenhuis.
‘Het is even geleden dat ik in Leiden ben geweest. Veel mensen uit mijn Leidse tijd zijn verhuisd, maar ik ben altijd benieuwd of ik bekenden tegenkom.’

Van Dik Hout, Het Beste Van. Zaterdag 10 november, Leidse Schouwburg. 20.15 uur. €17 tot €31

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Nieuws

English page