Prijs voor bestrijden nepnieuws

8 November 2018

Peter Burger, universitair docent Journalistiek, heeft van Stichting Skepsis de Piramidependelprijs gekregen voor zijn factchecker-werk.

‘Het is een magisch ding, met een pendel die – ik denk- dankzij magneetjes onvoorspelbaar beweegt’, beschrijft Burger de Piramidependelprijs, die nu naast zijn bureau staat. ‘Er staan de letters bij van de windstreken, maar die moeten we anders interpreteren: “Zeker Weten? Nee, Onderzoeken!”. Dat is ook het hele idee achter factchecken, natuurlijk.’ 

Hij ontving de prijs van Stichting Skepsis, een organisatie met als doelstelling ‘buitengewone beweringen aan een kritisch onderzoek te onderwerpen’, aldus de website. ‘In de lofrede heeft de secretaris gezegd dat het een oeuvreprijs is, omdat ik al meer dan 25 jaar bezig ben met complottheorieën, broodjeaapverhalen, geruchten en dat soort dingen. Maar in het bijzonder was het voor het project Nieuwscheckers, en als steun voor alle andere factcheckers in Nederland.’
Nieuwscheckers was eerst puur een onderwijsproject. ‘Maar toen Trump werd verkozen ontplofte de hele hype rond nepnieuws. Toen hebben we een jaar met Facebook samengewerkt, maar het geld dat we daarmee verdiend hebben, daar zijn we eind dit jaar doorheen.’ De samenwerking met Facebook ligt stil, vanwege contractonderhandelingen. ‘Er is een kans op een doorstart, maar we weten niet wanneer.’
Sinds 1996 hebben vijf mensen de prijs gewonnen. Burger is nummer zes, en schaart zich in het gezelschap van Arjen Lubach, Wim T. Schippers, Midas Dekkers, Hans Hoogervorst en Maarten Spanjer. AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

8 November 2018