Reserve is geen spaarvarkentje

1 November 2018

Een actieplan voor psychische hulp aan studenten, en minder geld voor proeven op apen: de Tweede Kamer debatteerde dinsdag over de Onderwijsbegroting.

De Nederlandse overheid wil volgend jaar 42 miljard euro uitgeven aan onderwijs, cultuur en wetenschap, zagen we met Prinsjesdag. Daar moet de Tweede Kamer wel mee instemmen, en dus was er dinsdag een debat over de onderwijsbegroting. 

Dat werd door de verschillende partijen vooral gebruikt om nog even hun paradepaardjes te berijden. De Partij voor de Dieren wil minder dierproeven op apen, DENK wil dat het hoger onderwijs toegankelijker wordt, VVD een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. SP’er Frank Futselaar benadrukte dat het huidige financieringsmodel voor universiteiten leidt tot de exploitatie van buitenlandse studenten, en dus op de schop moet.
Eppo Bruins van de ChristenUnie maakt zich zorgen over de vele verhalen over burn-out en psychische nood onder studenten. Hij riep minister Van Engelshoven op tot een landelijk onderzoek, en een actieplan voor laagdrempelige psychische hulpverlening op onderwijsinstellingen.
D66’er Paul van Meenen had voorafgaand aan het debat eens de jaarrekeningen van de universiteiten bekeken. Er komt, als het goed is, meer geld aan voor het wetenschappelijk onderwijs, maar het is nu druk. Kunnen ze niet wat van hun reserves uitgeven om de tussenperiode te overbruggen? Al die universitaire reserves zijn samen drie miljard euro: waarom ‘rammelen studenten en docenten in Den Haag aan de poort’, terwijl de besturen het geld oppotten?
Nou, omdat de universiteiten helemaal niet zomaar drie miljard kunnen pinnen. Letterlijk de eerste hit bij google op de vraag wat een ‘algemene reserve’ is, legt al uit dat het in elk geval géén vrij besteedbaar spaarvarkentje is, waar je mee kan doen wat je wilt. Een gedeelte van dat geld zit vast in gebouwen en dergelijke, die je eerst zou moeten verkopen voor je het geld uit kan geven. Een ander gedeelte is bedoeld om in gebouwen en apparatuur te investeren. De Universiteit Leiden heeft bijna tweehonderd miljoen euro in de reserve, maar heeft ook plannen voor een geesteswetenschappen-campus, nieuwbouw bij de bèta’s, een vers sportcentrum met klimwand en een groot datacenter.
‘Je kan niet simpelweg zeggen: de werkdruk is hoog, dus we halen nu wat geld uit die pot’, aldus universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke.
Minister Van Engelshoven reageert donderdag op de vragen en verzoeknummers van de Kamerleden. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 November 2018