Kamervragen: ?Ik ben liever blind dan doof?

Mees ten Hooven (23, hbo bestuurskunde)

foto Marc de Haan

Huis: Johan de Wittstraat
Kamer: 35 m2
Huur: 600 incl.
Bewoners: 13

Ben je erg muzikaal?
‘Sinds jongs af aan speel ik gitaar. Vroeger kon ik door jeugdreuma niet veel sporten, dus toen hebben mijn ouders hebben me een akoestische gitaar gegeven. In het begin vond ik het een moetje, maar later begon ik de lol ervan in te zien. Toen ben ik ook elektrisch gaan spelen: een beetje harder, Jimi Hendrix-achtig, dat past meer bij mijn karakter. En zoals je aan mijn shirt ziet, speel ik ook veel van Radiohead, waar ik best wel fan van ben. Zonder mijn jeugdreuma was ik minder muzikaal geweest.’

Draai je veel platen?
‘Platen verzamelen is mijn hobby, dus ik heb een aardige collectie. Als je mijn kamer binnenkomt, is de platenspeler het eerste waar je oog op valt. Die is twee jaar oud, van de firma Marley van Bob Marley. Normaal gesproken heeft een platenspeler er een plastic stofkap op zitten, maar deze niet, omdat hij van volledig duurzaam materiaal is gemaakt. Platenspelers zijn helemaal upcoming. Bands als The Arctic Monkeys maken - naast hun cd’s - ook platen.
‘Ik luister muziek van Robert Johnson uit de jaren dertig van de vorige eeuw tot Arcade Fire van nu, maar ook Led Zeppelin, The Stones en jazz. Soms leen ik platen van mijn vader, die hij vervolgens nooit meer terugziet. Vaak hebben die wel gebruikssporen. Ze kraken erg of blijven hangen.’

Koop je nog muziek?
‘Ik ben geen fan van al die illegale downloads. Ik koop mijn muziek gewoon in de winkel. Voor het gemak heb ik wel Spotify, om net uitgebrachte platen te luisteren. Als ik het wat vind, koop ik het. Door een platenzaak lopen is op zichzelf al een belevenis.
‘Muziek is heel belangrijk in mijn leven, want je kan er veel emoties en herinneringen mee oproepen. Voor de grap zeg ik soms dat ik liever blind zou zijn dan doof: dan kun je tenminste nog muziek luisteren. Het is ook een uitlaatklep voor me. Als ik er even doorheen zit, ga ik een dagje gitaar spelen. Of ik ga, omdat ik geen bank heb, op een paar kussens op de grond liggen en door mijn koptelefoon een uurtje naar muziek luisteren. Daar word ik rustig van.’

Waarom heb je een heel oud radiomeubel in je kamer?
‘Dat ding is echt vet. Ik heb hem in bruikleen van een vriend, omdat hij er momenteel geen ruimte voor heeft. Hij heeft hem langs de weg gevonden bij het grofvuil. Alleen de stekker was kapot, terwijl je die makkelijk kan vervangen als je een beetje creatief bent.’ (Zet de ruisende radio aan.) ‘Ik luister eigenlijk nooit naar de radio, maar het is een heel mooi decoratief stuk. Het is een Grundig van zo’n vijftig tot zestig jaar oud.’

En je hebt een kanarie.
‘Die heet Karl, naar Karl Marx. Mijn vader is parlementair journalist bij De Groene Amsterdammer en hiervoor bij Trouw. Vroeger ging het dus altijd over politiek aan de keukentafel. Als je dat meekrijgt, gaan je handen jeuken om zelf ook mee te doen. Zelf ben ik lid van de PvdA.
‘Karl heb ik sinds 2014. ’t Is een mooi vrouwtje, hè? Heb ik toch nog een vrouw in huis. Het geeft een huiselijk, gezellig sfeertje. En het is een goeie wekker, want ’s ochtends maakt-ie veel geluid. Ik had ook nog een andere vogel, Friedrich, naar Friedrich Engels. Maar die is dood.’

Door Sebastiaan van Loosbroek

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page