Helft van Nederlandse artikelen open access

1 November 2018

Bijna 28.000 peer-reviewed artikelen uit 2017 van Nederlandse wetenschappers zijn voor iedereen open acces beschikbaar. Dat is ongeveer de helft van het totale aantal artikelen, blijkt uit cijfers van VSNU. In 2016 was dit nog 42 procent.
De VSNU onderhandelt namens de Nederlandse universiteiten met de grotere uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften over de abonnementsgelden. Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat de artikelen van alle Nederlandse corresponderende auteurs open access beschikbaar zijn. Eind 2013 heeft staatssecretaris Dekker doelstellingen geformuleerd op het gebied van open access, die in het Nationaal Plan Open Science begin 2017 zijn aangescherpt. Het doel is om volledig open access te publiceren in 2020.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 November 2018