Een schildpad met een rietje

VN-kandidaat pleit voor een milieutribunaal

Foto Konstantin Geis

Door Bart Braun

Roos Kolkman, studente aan het University College, wil jongeren­vertegenwoordiger duurzame ontwikkeling worden bij de Verenigde Naties. Deze week staat ze in de finale.

‘Er mag nu al gestemd worden, dus eigenlijk is de finale al begonnen. Maar komende maandag, tijdens de Nacht van de VN in Amsterdam, worden de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers gekozen. Dat zijn er twee: eentje voor mensenrechten en veiligheid, en eentje voor duurzame ontwikkeling. Ik ben in de race voor die tweede rol.

‘Jongerenvertegenwoordiger zijn is een tweeledige functie. Als ik verkozen word, zal ik binnen Nederland rondreizen om overal gastlessen te geven over de Verenigde Naties en duurzame ontwikkeling. Ik zal daarbij ook aan jongeren vragen wat zij nou het belangrijkst vinden op dat gebied. Die antwoorden neem ik dan mee naar de VN: in december is er een klimaattop in Polen, waar ik het geluid van de Nederlandse jongeren zal laten horen.

‘De VN hebben zeventien sustainable development goals: thema’s waarop ze wereldwijd verbetering willen. Ik wil laten zien dat die allemaal met elkaar zijn verbonden. Ik moest een gastles geven over kleding en mode, en daar is dat mooi aan te zien.

‘We leven in het tijdperk van fast fashion, waarin kleren eigenlijk te goedkoop zijn. Op het eerste gezicht lijkt mode misschien niet veel te maken te hebben met een VN-doel als voedselproductie of zorg voor het leven in zee. Maar voor de productie van katoen wordt heel veel water gebruikt dat niet meer gebruikt kan worden voor voedselgewassen, en de chemicaliën – pesticiden, bleekmiddelen, kleurstoffen – komen via rivieren in zee terecht. Als je kleding van kunststof draagt, komen er bij elke wasbeurt piepkleine plasticdeeltjes vrij, die ook in zee belanden. Je kan niet één doel kiezen en alleen dat oplossen: ze raken allemaal aan elkaar.

‘Waar ik ook graag over wil spreken is doel nummer 14: zorg voor het leven in zee, omdat ik daar heel veel mee heb. Ik duik al tien jaar en werk ook als duikinstructeur. Als je een schildpad ziet zwemmen die een rietje vast heeft zitten in zijn neus, is dat echt anders dan als je alleen een foto ervan ziet.

‘Aan het University College deed ik een major internationaal recht en een minor duurzame ontwikkeling. Ik ben nu derdejaars, dus het wordt tijd om over de volgende stap na te denken. Als ik jongerenvertegenwoordiger word, heb ik een tweejarige positie.

‘Voor de verdere toekomst zou ik het geweldig vinden als er een internationaal tribunaal zou komen voor milieudelicten, en ik daar een rol zou kunnen spelen. Het principe dat de vervuiler betaalt, is allang verankerd in het internationaal recht, maar het is vooral soft law.

‘Er is geen internationale politie die mensen kan aanhouden. Zo’n tribunaal zou ook landen of bedrijven verantwoordelijk kunnen houden.

‘Op nationaal gebied zie je dat er op dat vlak wel dingen gebeuren, de Urgenda-zaak in Nederland bijvoorbeeld, waarbij de rechter de staat dwong de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, of Milieudefensie die Shell aanklaagt. Een internationaal tribunaal zou nog veel beter zijn.’

Update: Kolkman heeft de finale niet gewonnen. De VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzaamheid voor de komende twee jaar is Eefke van der Wouw uit Tilburg. 

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page