'Dit baart ons zorgen'

Haagse raad uit felle kritiek op kwaliteitsafspraken

Door Susan Wichgers
1 November 2018

De Haagse faculteitsraad is zeer ontevreden over de onderwijs­kwaliteitsafspraken. De raad had commentaar op zowel het instemmingsproces als de inhoud van het plan.

De kwaliteitsafspraken komen voort uit de afschaffing van de studiefinanciëring: het geld dat met die afschaffing bespaard wordt, moet worden geïnvesteerd in verbetering van de onderwijskwaliteit. 

De faculteitsraad heeft moeite met de grote haast waarmee het plan eerder is ingestemd en de inhoud van de afspraken, zo bleek afgelopen maandag tijdens de raadsvergadering.

‘Het plan was amper door ons ingestemd voor 2019, en nu wordt het zelfs doorgetrokken naar meerdere jaren. Dat baart ons echt zorgen’, zei Kaoutar Ouhssaine van de personeelsgeleding.

 
Decaan Erwin Muller begreep de zorgen, maar legde uit dat ze in de knel zaten met deadlines. ‘Het is geen goed begin, maar we hadden formeel instemming nodig.’

 
Inhoudelijk was het commentaar vooral dat er te weinig met de opleidingen zelf was overlegd over wat er verbeterd kan worden, en dat er teveel basale dingen in staan waar het onderwijs sowieso aan zou moeten voldoen, zoals betere begeleiding voor studenten.

 
‘Het geld is bedoeld voor verbetering van het onderwijs’, verklaarde studentraadslid Nina Eijpe. ‘De basis moet uit het reguliere potje, niet van dit extra potje.’

 
Bovendien waren de de opleidingscommissies nergens van op de hoogte, vulde personeelsraadslid Pauline Hutten aan.

 
‘Het gaat om zoveel geld en zoveel jaren. Het is zorgelijk dat dat niet met de opleidingscommissies besproken is’, vond Hutten.

 
Het faculteitsbestuur gaat, ondanks de krappe deadline, de kwaliteitsafspraken herzien met de commentaren van de faculteitsraad. Vandaag, donderdag, zouden de plannen opnieuw in de raad worden besproken.

UPDATE 01/11: De kwaliteitsafspraken zijn aangepast op de commentaren van de faculteitsraadsleden: de prioritering is verschoven van het thema onderwijsdifferentiatie naar studentbegeleiding. De faculteitsraad zei in de vergadering vandaag blij te zijn met het nieuwe plan.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 November 2018