Wel pionieren, geen koekjes

Foto Taco van der EbZielig vuurtje.

‘Sleutelstam, BAM!’, roepen de Leidse studentenscouts in een kring. Daarmee is de bijeenkomst van de Sleutelstam op maandagavond officieel geopend.

De opdracht van vanavond: een fotostripverhaal maken. Joris Nouwens (24, biofarmaceutische wetenschappen) is de opkomstleider vandaag en legt voor de groep uit wat de bedoeling is. Iedereen moet een gek voorwerp, zoals een zebraparaplu, en een scoutingtechniek in de fotostrip verwerken.

Ondertussen zijn een paar anderen begonnen met vuur maken. Bij gebrek aan lucifers en berkenschors gebruiken ze een aansteker en wc-papier. Het wil niet echt, dus worden de aanmaakblokjes er noodgedwongen bij gehaald. ‘Zielig vuurtje’, vindt iemand.

De Sleutelstam – een stam is een scoutingroep voor iedereen ouder dan 18 - is twee jaar geleden bedacht door Evelien Visscher (23, economics and governance). ‘Ik had een berichtje geplaatst in de Facebookgroep van Scouting Nederland: of er misschien meer Leidse studenten geïnteresseerd zouden zijn. In Delft bestaat er bijvoorbeeld al heel lang een studentenstam. En nu dus ook in Leiden.’

Veel leden van de Sleutelstam zijn in het weekend nog leiding bij hun vroegere vereniging, maar willen doordeweeks ook iets met scouting doen. ‘De meeste mensen hebben al wel scouting-ervaring’, zegt Visscher. ‘Maar we sturen ze heus niet weg als ze nog nooit iets met scouting hebben gedaan’, vult Amy Seetz (20, hotelschool) aan.

De fotostrip-opdracht wordt half serieus uitgevoerd. Een aantal scouts staat rond het vuur, en nog een tweetal op een houten bouwwerk op het pleintje. Het is een wipwap, die ze tijdens de vorige opkomst hebben ‘gepionierd’. ‘Pionieren is gewoon dingen bouwen met alleen houten palen en touwen’, legt Seetz uit. ‘We hebben eerder eens een reuzenrad gepionierd’, zegt Sophie van Nieuwkoop (23, biofarmaceutische wetenschappen). ‘Die werkte ook echt.’

Elke twee weken heeft de stam een opkomst op hun clubhuis ‘de Hopper’ – gelegen aan de Besjeslaan - met elke keer andere activiteiten. Met het ‘kampvuuroverleg’, zoals ze hun vergaderingen noemen, bepalen ze wie wanneer opkomstleider is en dus het programma bedenkt.

Van het suffige imago dat er op de scouting rust, trekken ze zich niks aan. Van Nieuwkoop: ‘Als tiener vond ik dat wel stom, maar nu zeg ik: ik zit op scouting, boeie!’ Soms denken mensen zelfs dat ze koekjes verkopen zoals in Amerika. ‘Ik zit al zeventien jaar op scouting, en ik heb nog geen koekje verkocht’, vertelt archeologiestudente Evelien Bosman (23).

Zoals een echte scoutinggroep betaamt, gaan ze ook op kamp. Afgelopen zomer was de eerste keer. ‘We hebben drie nachten gekampeerd in mijn achtertuin’, lacht Van Nieuwkoop. ‘Er was geen budget, en ik had genoeg plek.’ Komende zomer willen ze graag iets verder van huis. Sri Lanka, oppert Visscher. ‘Maar dat is dan meteen wel een heel duur grapje.’

Door Susan Wichgers

Deel dit bericht:

Voorpagina

Huggende draaifeuten

De  bioscoopfilm Niemand in de stad is net als de gelijknamige roman gebaseerd op …

Achtergrond

Wetenschap

527: Robotrechters

Professor Corien Prins is hoogleraar Rechten aan Tilburg University en voorzitter van de …

Origami in space

Bij medische implantaten en in de ruimtevaart is het handig om zo efficiënt mogelijk …

Burgers boeten

Voor zijn boek Elke Formatie Faalt vergeleek Wimar Bolhuis de doorrekeningen die het …

Nieuws

English page