Snuitkeverjacht eindigt in cel

18 Oktober 2018

De Leidse bioloog Roelant Jonker ging afgelopen woensdag op zoek naar planten beschadigende snuitkevers maar stuitte op een met pepperspray spuitende agent. Jonker gaat aangifte doen van politiegeweld.

‘De agent spoot pepperspray in mijn rechteroog’, zegt de Leidse bioloog Roelant Jonker wiens jacht op snuitkevers woensdag 10 oktober eindigde in een politiecel. ‘Het deed echt pijn en het sloeg een beetje op mijn longen. Daar maakte ik mij zorgen over. Ik heb namelijk astma. Als de spray in mijn mond en keel was gespoten, had ik het misschien niet overleefd.

‘Geboeid en al kwam ik op het bureau en kreeg zo’n oogdouche om de spray er uit te wassen. Ik werd in de cel gezet om af te koelen. Ik heb een tijdje in paniek naar de wanden gestaard. Om drie uur s nachts werd ik weer vrijgelaten. Ik was zo verbolgen over de pepperspray en de arrestatie dat ik meteen nadat ik thuis was een persbericht maakte over de gang van zaken.

‘Ik ben blij dat het persbericht is opgepakt. Ik heb lekker veel steun gekregen van vrienden en op social media. De meeste mensen zijn verrast dat dit zomaar kan.’

Jonker werkte tot vorig jaar bij de universiteit. In 2001 werd hij in Colombia gegijzeld door rebellenbeweging FARC en acht maanden vastgehouden. Na het betalen van losgeld kwam hij vrij. Zijn onderzoek naar de geeloorpapegaai ging erdoor de vernieling in. ‘Mijn ervaringen in Colombia helpen niet. Ik ben al getraumatiseerd en weet niet wat de gevolgen hiervan gaan zijn. Ik heb sowieso een hekel aan geüniformeerde mensen.’

Jonker legt uit wat er de nacht van woensdag op donderdag is gebeurd. ‘Naast onze tuin hebben we nog een strook groen die ik beheer. Ik ga daar in de zomer elke avond met de zaklamp in de hand even kijken of ik de snuitkevers onder controle kan houden.’ De larven van de kevers vreten namelijk de wortels van de planten aan.

‘Het was kwart over twaalf en de politie kwam voorbijgereden. Ik stond in mijn slippers - heel handig als je wilt inbreken - en een zaklamp wat te checken.
‘Die agent vond het erg verdacht: “Wat bent u aan het doen?”
“Snuitkevers aan het zoeken”, antwoordde ik.

‘In plaats van te kijken naar de twee kevers in mijn hand, vroeg de diender mij om me te identificeren.
‘Pfffff. Ik heb zo’n hekel aan die vraag. Ik ben binnen mijn paspoort gaan zoeken maar kon dat zo snel niet vinden. Buiten vertelde ik dat aan de agent. “Dan moet u mij aanhouden”, zei ik toen tegen hem. Dat vond die diender blijkbaar een goed idee.

‘Vervolgens stapt de beste man mijn tuin in. Daar had ik geen toestemming voor gegeven en verzocht hem om weer te vertrekken. “Ik mag overal mijn werk doen”, zei de agent en hij duwde mij de tuin in.
‘Ik ben anderhalve kop groter dan hij, misschien voelde hij zich bedreigd. Mogelijk wilde hij indruk maken op de vrouwelijke agent die er bij was. Die dame stond er een beetje schaapachtig bij.

‘De agent pakte uiteindelijk die pepperspray, spoot mij in het gezicht, sloeg mij in de handboeien en voerde mij af. Ik maakte hem toen uit voor mafkees. Ik vind het ingrijpen van de politie buiten alle proporties. Daarom ga ik aangifte doen. Daar zijn we met de politie over in communicatie. Die zijn daar nog niet zo snel in blijkbaar. Dat wil ik wel deze week achter de rug hebben. Ik had gevraagd om die nacht meteen aangifte te doen, dan was alles nog vers. Maar toen lachten ze me een beetje uit. Dat stoorde mij echt.’

‘Pepperspray was noodzaak’

De politie heeft een andere lezing van het snuitkever-incident. ‘De agenten zagen een man met een brandende zaklantaarn lopen’, aldus een persbericht van de politie. ‘Omdat zij de situatie als verdacht beoordeelden, zijn ze naar de man toe gereden en hebben hem gevraagd wat hij aan het doen was. Hij weigerde uitleg te geven over zijn aanwezigheid op straat op dit nachtelijke uur. Toen zij hem vroegen zich te legitimeren, zijn zij met hem meegegaan naar zijn woning voor zijn legitimatiebewijs.’ Vervolgens kwam hij naar buiten met de mededeling dat hij zijn paspoort niet kon vinden en dat hij het maar onzin vond dat hij zich moest legitimeren. De man heeft vervolgens herhaaldelijk geprobeerd zijn woning in te gaan en zich te onttrekken aan zijn aanhouding en heeft daarbij één van de agenten geduwd. ‘Vanwege de niet meewerkende houding van de man en het feit dat hij de agent al eerder geduwd had, zag deze zich genoodzaakt pepperspray te gebruiken om de man onder controle te brengen.’

Deel dit bericht: