Minder rompslomp, alstublieft

Foto: Tom Ventura

18 Oktober 2018

Jonge wetenschappers roepen in NRC Handelsblad op tot het afschaffen van de onderwijs-bureaucratie aan universiteiten.

Begin per direct met het ont-regelen van het universitaire onderwijs, smeekt de Jonge Akademie in een opiniestuk. Dat is een Nederlands platform van jonge onderzoekers, en onderdeel van de wetenschapskoepel KNAW. Hun voorstel: geef docenten vertrouwen en vrijheid, en vooral vaste aanstellingen zodat ze ook de tijd hebben om hun onderwijs te verbeteren. Als de rompslomp van accreditaties, toetsingscommissies en strategische onderwijsplannen flink afneemt, kan het geld dat zo vrijkomt gebruikt worden voor intensiever en kleinschaliger onderwijs.

De vernieuwingsdrang en de boekhouding rond het onderwijs stuwen de onderwijskwaliteit niet omhoog, stellen de auteurs. ‘Het houdt een schaduwwerkelijkheid in stand van procedures, beleidsdocumenten, rapporten en andere formaliteiten, en heeft weinig invloed op wat er in collegezalen en bij afstudeertrajecten gebeurt.’

‘Veruit de meeste docenten op universiteiten zijn intrinsiek gemotiveerd, en willen graag goed onderwijs geven’, aldus de wetenschappers. En als dat onderwijs niet zo goed is? ‘Niet alle docenten zijn even goed, en sommige zijn echt niet goed. Geen basiskwalificatie onderwijs (BKO), examencommissie of onderwijshandboek gaat daar verandering in brengen. Studenten zijn volwassen, en zij slaan zich daar wel doorheen.’ BB

Deel dit bericht: