Geen commentaar: Transparant spreekverbod

Door Sebastiaan van Loosbroek

Minerva wordt transparanter, zei ‘voorzitter Commissie van Advies’ Huib Wurfbain vorige maand in Mare over de aangekondigde cultuurverandering. Niet alleen de bilnaad-adjes en verplichte jenevers moesten eraan geloven, het bestuur wilde ook af van de sterk hiërarchische cultuur in de verenigingshuizen. Groepsdruk, verplichte aanwezigheid op de sociëteit en bemoeienis met de keuze voor een verband, het werd allemaal aan banden gelegd.
‘Vo voor het bestuur en haar ribfluwelen revolutie!
Maar…
Wat vonden die huizen daar eigenlijk van?
Met die vraag togen twee Mare-redacteuren langs de corporale voordeuren. Herkenden bewoners zich wel in de beschreven ‘verstikkende cultuur’? En zo ja, wilden ze wel een ‘cultuurverandering’? Lang leve de Nieuwe Openheid, nietwaar?
De deur van het vijfde bezochte huis was nog niet dicht, of een van de verslaggevers kreeg een pushbericht van de Minerva-app doorgestuurd. ‘Waarde Leden’, waarschuwden De Grote Roergangers. ‘Er loopt een mediaploeg door Leiden. Als je wordt aangesproken, verwijs dan te alle tijden (sic) door naar de Bestuursgang en ga niet inhoudelijk in op de vragen.’
Ziehier het nieuwe transparante Minerva, dat in één commando meer dan 1900 leden – allemaal volwassen en voorzien van een vwo-diploma – een spreekverbod oplegt.
Maar, zegt Minervabaas Philip Ackermans achteraf in een telefoontje, het bestuur wist ten tijde van het bericht nog niet dat de door Leiden trekkende ‘mediaploeg’ Mare was. Stel dat het een riooljournalist van Pownews was geweest, waarmee ze eerder erg slechte ervaringen hadden gehad?
Het is natuurlijk ondoenlijk om alle leden te controleren en bovendien is het bestuur helemaal niet verantwoordelijk voor alle uitlatingen en gedragingen van haar onderdanen. Monden snoeren voedt dan alleen maar argwaan. Dan gaan media vanzelf denken dat er meer aan de hand is.
For the record: Mare wil niets meer en niets minder dan bewoners hun kant van het verhaal te laten vertellen. En al was het Pownews, dan nog mag je hopen dat de leden zelf wel kunnen bedenken tegen wie ze wel en niet willen praten. Dat ondervonden wij ook aan den lijve.
Ackermans liet weten opgelucht te zijn toen hij ontdekte dat het slechts Mare was die langs de deuren trok. Maar ons logische verzoek om een rectificatie rond te appen met de mededeling dat het ieder lid vrij stond om te praten, willigde hij dan weer niet in. Al stond het Mare volgens hem wél vrij bij de huizen aan te bellen en een verhaal te maken.
Nou, met die zegen zijn we natuurlijk dolblij! Dus bij deze: lieve Minervanen, kom met ons praten! Jullie zijn veilig, we hebben geen camera’s en zullen niet bijten. En ook al heeft hij het jullie nog niet laten weten: het mag gewoon van de baas.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Huggende draaifeuten

De  bioscoopfilm Niemand in de stad is net als de gelijknamige roman gebaseerd op …

Achtergrond

Wetenschap

527: Robotrechters

Professor Corien Prins is hoogleraar Rechten aan Tilburg University en voorzitter van de …

Origami in space

Bij medische implantaten en in de ruimtevaart is het handig om zo efficiënt mogelijk …

Burgers boeten

Voor zijn boek Elke Formatie Faalt vergeleek Wimar Bolhuis de doorrekeningen die het …

Nieuws

English page