Vertrouwenspersoon is maar matig zichtbaar

11 Oktober 2018

Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden die te maken hebben (gehad) met ongewenst gedrag, kunnen naar de vertrouwenspersoon van de universiteit stappen. Maar veel studenten weten niet dat deze mogelijkheid er is.

Dat stelt masterstudent criminologie Nicole Verolme, die voor haar afstudeerscriptie onderzoek doet naar seksueel grensoverschrijdend gedrag onder studenten. 

Naar aanleiding van Verolmes scriptie publiceerde Mare twee weken geleden een artikel over seksuele intimidatie bij studentenverenigingen. Het bleek dat op de sociëteit seksueel overschrijdend gedrag op de loer ligt. Er was sprake van ongewenste aanrakingen, min of meer gedwongen striptease-acts en verbale intimidatie, met soms psychische klachten tot gevolg.
Verolme: ‘Van alle studenten die ik voor mijn onderzoek sprak, was niemand bekend met de universitaire vertrouwenspersoon. De universiteit kan daar pro-actiever in zijn.’
Verolme zelf kwam achter het bestaan van de vertrouwenspersoon door een gesprek met een wijkagent. ‘Maar als je er uit jezelf via Google naar op zoek zou gaan, kun je het moeilijk vinden.’
Vertrouwenspersoon ongewenst gedrag Piet de Boer van de Universiteit Leiden erkent dat de zichtbaarheid beter kan. ‘Er wordt op dit moment enorm aan getrokken om dat beter te maken. Zo zijn er al verbeteringen aangebracht op de site, zodat duidelijker is wie wat doet.’
Studenten die op de universiteit te maken hebben (gehad) met seksuele intimidatie, kunnen bij de vertrouwenspersoon ongewenst gedrag terecht voor advies en eventuele begeleiding bij de formele klachtenprocedure. De Boer: ‘In eerste instantie kijk ik in hoeverre het slachtoffer zelf dingen kan aankaarten bij de dader. Het is namelijk het best om zelf je grenzen te leren aangeven. Soms heeft iemand niet eens door dat zijn of haar medestudent last van het gedrag heeft. Een andere mogelijkheid is een gesprek met z’n drieën. In een ernstig geval kan ik met de student mee naar de klachtencommissie, of de commissie een brief sturen. Ik kan niemand verplichten om aangifte te doen bij de politie, maar kan wel over de voor- en nadelen vertellen. Ze moeten uiteindelijk zelf uitmaken of ze ermee naar de politie willen. Alleen bij ernstig strafbare feiten of ernstig gevaar voor anderen zou ik buiten m’n geheimhoudingsplicht kunnen gaan, maar dat is alleen onder zeer strenge voorwaarden mogelijk.’
Volgens De Boer gaat het niet om grote aantallen die zich naar aanleiding van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij de vertrouwenspersoon melden. Wel bestrijken de meldingen ‘de hele range, van verbale intimidatie tot verkrachting’. Overigens zijn er niet alleen vertrouwenspersonen voor ongewenst gedrag, maar ook voor personeelsaangelegenheden, promovendi, wetenschappelijke integriteit en misstanden. Zij zijn te vinden via de website van de universiteit: bit.ly/2pMtG7i. SVL

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

11 Oktober 2018