Stress door een zes

Rechtenbestuur kritisch op herkansen voldoendes

Foto Universiteit Leiden

Door Vincent Bongers
11 Oktober 2018

Rechten behoudt het herkansen van voldoendes. Wel zijn er zorgen over de boodschap die uitgaat van de regeling: namelijk dat een zes niet goed genoeg is.

De faculteit Rechten voerde een jaar geleden het herkansen van voldoendes in. Maandag werd in de faculteitsraad de regeling geëvalueerd. Het bleek dat 62 studenten hebben geprobeerd hun voldoende aan te scherpen. Aan deze herkansing zitten voorwaarden: een student krijgt bijvoorbeeld maar één mogelijkheid in de bachelor en één in de master.

Er is een aantal spectaculaire resultaten. Zo wist een student een zes om te zetten in een tien. Uitglijders zijn er ook: zo presteerde iemand het om eerst een zes te halen en bij de herkansing een drie te scoren. Het laatst behaalde cijfer telt. Verder wisten 25 studenten van een zes een zeven te maken.
‘Hoe wordt deze regeling gepromoot?’ vroeg Mees Liedekerken van studentenpartij LVS. ‘Ik hoor om mij heen dat veel studenten niet van deze mogelijkheid af weten.’
Assessor Jantine Rozenboom: ‘De opleidingscommissies hebben het idee om de mogelijkheid op het voorblad van het tentamen te vermelden.’
Larissa van den Herik van het rechtenbestuur had de nodige kanttekeningen bij de regeling: ‘Er zijn een paar succesverhalen. Over een punt winst kun je al twisten: was dat de moeite waard? Bij een derde van de gevallen kun je echt zeggen dat er een offday wordt weggepoetst.’
‘Ik vind het kort door de bocht om te zeggen dat van een zes naar een zeven gaan niet goed is voor studenten’, reageerde Walter Honing van studentenpartij CSL. ‘Ik ben zelf een student die niet steeds achten haalt. Als ik van een zes een zeven kan maken, dan is dat zeker een success story.’
‘Ik ben er soms best bezorgd over dat studenten een zes erg vinden voor de verloop van hun carrière’, antwoordde Van den Herik. ‘Ik denk dat dat helemaal niet reëel is. Werkgevers delen dat gevoel niet. Ik ben niet tegen deze regeling. Die stress over die zes, vind ik echter wel een belangrijk punt.’
Thomas van Bourgondiën (LVS): ‘Ik zie het juist meer als een stressverlagende reddingsboei. Want als je een keer een matig cijfer haalt, hoef je dat niet meer weg te poetsen met andere hoge cijfers om toch aan een goed gemiddelde te komen.’
Personeelsraadslid Thijs Beumers: ‘Je moet heel goed nadenken over wat voor beeld je schept. Een zes is niet goed genoeg? Wat voor effect heeft dat op studentenpopulatie waarvan een deel al op haar tandvlees loopt?’
‘Het is echt een regeling om een slechte dag weg te poetsen’, aldus decaan Joanne van der Leun. ‘Het versterkt echter ook de mythe dat je geen zes mag hebben. Promoten is dan ook een ongelukkig woord: het geeft de indruk dat iedereen die zes moet gaan herkansen. Wel is het belangrijk dat alle studenten weten dat de regeling bestaat.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

11 Oktober 2018