Leids 'mini-Harvard' gesneuveld

11 Oktober 2018

Hoewel het International Tax Center jarenlang het vlaggenschip was van de universiteit, neemt het college toch afscheid van het ‘mini-Harvard’ van Leiden.

Zo meldde NRC Handelsblad, dat afgelopen week een uitgebreid artikel  publiceerde over de zaak. Het ITC, een kleine elite-afdeling van de universiteit aan het Rapenburg, is het geestelijk kind van hoogleraar Kees van Raad, die sinds de oprichting in 1998 min of meer zonder financieel of bestuurlijk toezicht opereerde. Hij bepaalde de inhoud van de opleiding, de toelating van studenten, het financieel beheer en was de enige examinator.

De inmiddels 72 jaar oude Van Raad is helemaal vervlochten met het ITC: ‘Van Raad stak eigen geld in het ITC, was eigenaar van twee panden die het ITC gebruikte, stelde daarvan zelf de huur vast, bepaalde zijn eigen salaris, verhuurde studenten tegen hoge prijzen kamers, verkocht commerciële cursussen en maakte winst’, aldus NRC. Hij bepaalde daarnaast de inhoud van de opleidingen, was hoofd van de toelatingscommissie en de enige examinator. Dat is tegen de Gedragscode Integriteit.

Het ITC biedt een niet-gesubsidieerde, uiterst competitieve opleiding aan waar vooral buitenlandse studenten op afkomen. Zij betalen 19 duizend euro collegegeld per jaar, en wonen in een door het ITC gebouwde campus, waar ze 800 euro per maand voor een kamer neerleggen. Internationaal is het een visitekaartje voor de universiteit – niet alleen vanwege het prestigieuze karakter van het programma, maar ook vanwege de mooie locatie op het Rapenburg, naast het Academiegebouw.

Maar naast de normale opleiding ging er veel geld om in commerciële activiteiten: summer schools, korte foreign programs leverden dit jaar al 360 duizend euro op, aldus NRC. Daarnaast kwam er veel sponsorgeld binnen via gerenommeerde bedrijven: accountancykantoor PwC doneerde jaarlijks 115 duizend euro.

Het zijn dit soort commerciële activiteiten waar de universiteit, die geld geeft aan het ITC om academisch onderwijs te geven, zich ongemakkelijk bij begon te voelen. Deze storting werd daarom op papier gescheiden, via een stichting. Maar in de praktijk liepen de academische en commerciële activiteiten van het centrum in elkaar over.

Er was sprake van dat Erasmus Universiteit het ITC over zou nemen, en dat de locatie aan het Rapenburg aangehouden zou worden. Het lijkt er nu op dat de Rotterdamse universiteit daar vanaf ziet. De reden is onbekend, al spreekt Van Raad in NRC uit dat het door publicatie van het artikel komt. AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

11 Oktober 2018