Kamervragen: 'De deur mag hier nooit op slot'

Emmy Nietzman (18, taalwetenschap)

Foto Marc de Haan

Huis: De Oude Singel
Kamer: 9m2
Huur: €300
Aantal bewoners: 27

Hoe lang zit je hier al?

‘Eind juli ben ik ingestemd. In de El Cid en de KMT had ik alleen een bed, daarna ben ik helemaal verhuisd met de rest van de meubels. We wonen hier met 27 Quinten. Ik was niet per se op zoek naar een groot huis, maar ik wist wel dat ik in een gemengd huis wilde wonen met mannen. Dat maakt het wat afwisselender.

‘Het was wel even wennen, de drukte, maar het was heel fijn om alvast in dit huis te zitten. In de KMT hadden mensen geen idee wat de VAP inhield, dat is de periode waarin je een dispuut gaat zoeken. Ik kreeg dat hier al uitgelegd.’

Vond je dat spannend, een dispuut zoeken?

‘Heel spannend, ja. Het bepaalt hoe je komende vier jaren eruit gaan zien. Al heb je het waarschijnlijk bij ieder dispuut wel naar je zin, uiteindelijk. Eerst twijfelde ik ook nog tussen Minerva en Quintus, maar ik woonde hier al, dus dat maakte de keuze eigenlijk al voor me. Aan de ene kant maakte dat het makkelijk, maar ook stom.’

Het is hier best goor. Maken jullie wel eens schoon?

‘Schoonmaken doen we niet echt, haha. Wel hoor: twee keer per week is er fusiedienst, dan wordt de fusie schoongemaakt en worden de vuilniszakken weggebracht. En elke week komt er een schoonmaker voor de douches, enzo.’

Wat staat er allemaal op die deur?

‘Mensen die in deze kamer zaten schrijven hun naam, dispuut en aankomstjaar op. Op de muur hebben ook een paar mensen hun lengte opgemeten, met hun bijnaam erbij. Ik heb nog geen bijnaam, dus alleen mijn lengte staat er nog.

‘Volgens mij kun je best veel maken in dit huis. We hebben hier een opendeurenbeleid: je deur mag niet op slot, zodat iedereen altijd overal naar binnen kan lopen. Het is een actief huis. Omdat we met 27 zijn, kunnen we niet met z’n allen huiseten, en we hebben ook geen verplichte huisavond. Maar elke dag is er huiseten waar je bij kan aansluiten als je wil.’

Kun je gitaarspelen of staat ‘ie er voor de show?

‘Ik kan het echt, al heb ik het hier nog niet zo vaak gedaan. Ik ben er nog niet zo lang geleden mee begonnen. Ik wilde het altijd al leren, en twee jaar geleden dacht ik: ik doe het.’

Door Susan Wichgers

Deel dit bericht:

Voorpagina

Zomaar een werkweek

Hoe hoog is de werkdruk echt? Mare vroeg wetenschappers of ze hun agenda’s wilden …

Achtergrond

Wetenschap

De Elvisdeeltjes

Natuur- en sterrenkundigen blijven zoeken naar het steriele neutrino, een deeltje …

Studentenleven

Nieuws

English page

The hybrid war on drugs

The brutality of violence transcends all cultural differences, claims anthropologist and …