Help! Een kakkerlak!

11 Oktober 2018

‘Oké maar dit is serieus wel een kakkerlak toch?’ vraagt een bezorgde bewoonster van studentencomplex De Zwarte Dozen in de gelijknamige Faceboekgroep. ‘Wat nu?’

Duwo-woordvoerster Marja Weverling is bekend met klachten van kakkerlakken in de studentenwoningen aan het Hildebrandpad. ‘Sinds juli hebben we elke maand een melding van een bewoner gekregen. Die bewoners hebben we lokdoosjes gegeven waar iets in zit wat ze heel lekker vinden en waardoor ze doodgaan. Als we vier of vijf meldingen tegelijk krijgen, zetten we een professioneel bestrijdingsbedrijf in en wordt er gespoten op de betreffende verdieping, en die erboven en eronder. Want kakkerlakken blijven vaak niet in je kamer, maar kunnen via de leidingen elders naartoe.’ Een aantal dagen geleden kreeg Duwo weer een melding, deze keer van kakkerlakken bij de afvalcontainers. ‘Ook daar hebben we een schoonmaakploeg heen gestuurd.’
.

Kakkerlakken zijn niet iets om je zorgen over te maken, zegt Weverling. ‘We vinden het niet fijn om ze in huis te hebben, maar je kan er in principe geen ziektes van krijgen.’ Ook zegt ze dat het aantal meldingen van de beestjes een aantal jaren terug minder was, maar niet alleen onder studenten. ‘Mensen gaan overal naartoe op vakantie, en nemen gemakkelijk de eitjes mee in hun koffer naar Nederland. We nemen dus niet alleen leuke herinneringen mee terug, maar ook minder prettige souvenirs. We zijn ze niet gewend.’

.
Normaal gesproken is ongediertebestrijding voor eigen rekening, maar bij Duwo geldt dat niet. ‘Wij zitten met een jonge doelgroep die elk dubbeltje moet omdraaien. Het is belangrijk om ongedierte geen plaag te laten worden. Dat kan wel gebeuren als studenten de bestrijding zelf moeten betalen, want die geven hun geld waarschijnlijk liever uit aan nieuwe schoenen.’ SVL

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

11 Oktober 2018