Archeologie moet socialer

Faculteit roept hulp in om de werksfeer te verbeteren

11 Oktober 2018

Het bestuur van Archeologie heeft een extern adviseur ingeschakeld, nadat de faculteit bijzonder slecht scoorde op de Personeelsmonitor.

Door Anoushka Kloosterman Het faculteitsbestuur wil op korte termijn met oplossingen komen om de werksfeer te verbeteren, zegt vicedecaan Suzy Sirks-Bong tijdens de faculteitsraadvergadering. Naast een sessie met een externe persoon en een ‘aantal mensen’, is ook aan de afdelingen gevraagd om de problemen te adresseren.

Daarbij kwam sociale vaardigheid als een thema naar voren, zegt bestuurssecretaris Janneke Mulder. ‘En werkdruk, natuurlijk’. Ook transparantie is een probleem, aldus bestuurslid Bleda Düring. ‘Er zitten elementen in waar we iets mee kunnen.’ Sirks-Bong: ‘Afhankelijk van wat we terugkrijgen, kijken we of we hands on dingen kunnen organiseren. We willen het op de agenda laten staan.’

In december hoopt het bestuur al stappen te hebben gemaakt. ‘Maar de belangrijkste dingen hebben tijd nodig. Want dat zit in de cultuur.’ De vice-decaan hoopt daarnaast dat medewerkers met oplossingen en suggesties komen ‘voor een gemeenschap waar we ons thuis voelen’. Ze benadrukt dat ook de promovendimonitor niet wordt vergeten. Daar kwamen ook lage scores uit.

Archeologie scoorde in de Personeelsmonitor het laagst van alle faculteiten op sociale veiligheid (5,6). De personeelsleden rapporteerden vooral negeren, uitsluiting en roddelen. Ook scoorde de faculteit het laagst op de relatie met de directe leidinggevende (5,4) en als één na laagst op werkdruk (5 – Geesteswetenschappen scoorde een 4,9). Uit de promovendimonitor bleek dat archeologie-PhD’s vaker ontevreden zijn over de begeleiding dan elders op de universiteit.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

11 Oktober 2018