DUO is (haast) onbereikbaar

27 September 2018

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is zeer slecht bereikbaar. Wachttijden van meer dan een half uur komen vaak voor en de dienst gooit vanwege de drukte soms zelfs de hoorn op de haak. De Nationale Ombudsman en de Tweede Kamer pikken het niet langer.

Ombudsman Reinier van Zutphen heeft een brief gestuurd naar minister Van Engelshoven van Onderwijs waarin hij de gebrekkige communicatie met de dienst aan de kaak stelt. 

‘De laatste maanden heb ik opvallend veel klachten van studenten ontvangen over de slechte telefonische bereikbaarheid van DUO’, schrijft Van Zutphen. ‘Het baart mij zorgen dat klachten hierover blijven terugkomen, aangezien studenten in 2017 ook al moeite hadden om DUO te bereiken.’
‘Op extreem drukke momenten krijgen zij te horen dat alle medewerkers in gesprek zijn en wordt hen verzocht om het op een ander tijdstip nog eens te proberen, waarna de verbinding wordt verbroken’, aldus de Ombudsman.
‘Wanneer de studenten wél tot de wachtrij worden toegelaten moeten zij vaak dertig minuten tot een uur wachten voordat zij een medewerker te spreken krijgen.’
In 2018 kwam er een nieuwe MijnDUO-website. Dat zou de noodzaak tot telefonisch contact moeten verminderen, met als gevolg kortere wachttijden. DUO geeft zelf toe dat dat niet is gelukt, aldus Van Zutphen.
Medewerkers moeten nog wennen aan het nieuwe systeem. Dan kan het soms zelfs langer duren voordat een vraag is beantwoord, aldus een stuk op nu.nl dat hij in de brief aanhaalt.
De Ombudsman verzoekt de minister ‘dringend’ om op korte termijn maatregelen te nemen om de wachttijden bij DUO te bekorten. De studenten hebben nú last van de slechte telefonische bereikbaarheid.’ Van Zutphen wil binnen vier weken antwoord van de minister.
Frank Futselaar, Tweede Kamerlid voor de SP, had in augustus al Kamervragen gesteld over het slechte functioneren van DUO.
De Kamer heeft nu een brief gestuurd waarin Van Engelshoven gemaand wordt snel met antwoorden op die vragen te komen en uitleg te komen geven in de Kamer. VB

Deel dit bericht: