Docenten komen in actie: colleges in de buitenlucht

27 September 2018

Deze week gaven docenten openluchtcolleges, uit protest tegen de hoge werkdruk.

Groepen studenten in een kring, die met zonnebril op, collegeblok of laptop op schoot, in kleermakerszit in het gras of op een muurtje, luisteren naar de docent. Het beeld heeft in het mooie weer wat weg van een reclamefolder voor een hippe Amerikaanse universiteit, maar de groepen die deze week buiten college hebben doen het met heel andere redenen: protesteren tegen bezuinigingen. (Zie ook: De koek is op, tijd voor actie)

Universitair docent Ksenia Robbe twijfelde: ze was niet goed bij stem, dus buiten zou ze misschien niet goed te verstaan zijn. Ze heeft het rode viltje van WOinActie op haar jasje gespeld. Er zijn ‘veel redenen’ om te protesteren, zegt ze. De werkdruk is hoog. ‘Lesgeven vind ik heel leuk’, zegt ze. ‘Dat doe ik veel. Verder is er veel administratief werk, en commissies. Onderzoek moet dan tussendoor.’

Ze geeft haar literatuurcollege buiten de Van Eyckhof. De meeste studenten lijken het goed te volgen, maar het is wel rumoerig. Het waait, de bladeren ritselen, er komen auto’s voorbij en door een open raam is ook een ander college te horen. Een student die later komt, gaat op de grond zitten. ‘Wat een slecht idee’, zegt hij. ‘Ik versta er niets van. Maar wel een excuus om mijn zonnebril te gebruiken.’ Ook op andere plekken in het land worden uit protest openluchtcolleges gegeven. De actie loopt tot en met vrijdag. AK

Zie ook: 'Studenten: wees solidair'

Deel dit bericht: