'Ik heb een kleine kunstgalerij'

Wim Oomen (24, molecular genetics & biotechnology)

Marc de Haan

Huis: Hooigracht
Kamer: 10 m2
Huur: €241
Aantal bewoners: 19

Wat zijn dat voor schilderijen?
‘Dat zijn allemaal erfstukken van mijn opa. Hij heeft ze zelf geschilderd. Veel ervan zijn geen echte schilderijen, maar oefenstukken op karton. Zo ook dit van een beeld van Ambrosius, een bisschop. Dat had hij toevallig staan. Daar heeft hij verschillende studies over gedaan. Dit is een donker-en-lichtstudie, daar hangt een kleurenstudie. En ik heb veel abstract van hem hangen, want dat vind ik mooi. Hij schilderde ook veel aquarel. Dat hangt dan weer bij iemand anders van de familie.’

Verkocht hij ze ook?
‘Nee, het was zijn hobby toen hij gepensioneerd was. Hij schilderde van alles: mensen, huizen, dingen onder de microscoop. Ik vind dat hij dat leuk heeft gedaan. Nu heb ik hier een klein kunstgalerijtje van gemaakt.’

Heb je geen meubels?
‘Niet echt. Al mijn plankjes bestaan uit speakers met daarop een deel van een vlonder. Dat zijn van die houten dingen die je onderin een boot legt. De boot is door de jaren heen gesneuveld, maar de vlonders zijn bewaard gebleven, dus ik heb overal speakers met daarop een plankje.’

Is dit een verenigingshuis?
‘Nee; er wonen achttien Augustijnen en ik ben de laatste Quint. Dat is door de jaren heen zo gelopen. Ik ben ook de nestor. Toen ik in het huis kwam, was het nog Augustinus, Quintus en Njord. Iedereen is welkom.’

Mag je als nestor niet doorverhuizen naar een grotere kamer?
‘Ja, ik kan ook naar een kamer van zo’n vijftig vierkante meter met serre, maar ik zit hier wel goed. Lagere huur; dan kan je twee keer per jaar op vakantie. Dit jaar naar Zuid-Afrika en Portugal, het jaar daarvoor Thailand en wintersport. Dat is wel genieten. Het balkonnetje is echt superchill.’

Zit je vaak buiten?
‘Ja, in de avondzon. Ik heb als één van de weinigen in de Hooigracht een balkon. Wanneer je terugkomt van je stage, ga je op je balkonnetje zitten, pak je een boekje erbij, effe lekker lezen. De zon komt hier net wanneer hij uit de tuin weg is, dus dat is ideaal. Het enige vervelende zijn de mensen die altijd voorbij karren op die asociaal harde motors of quads. Maar als je de deur dichtdoet, dan hoor je het amper.’

Wat zijn dat voor vogeltjes?
‘Die zijn van mijn moeder. Zij doet heel veel aan glas-in-lood. Dat maakt ze zelf, ook echt hele grote glas-in-loodramen. Ze heeft twee van die kleine vogeltjes gemaakt en cadeau gegeven.’

DOOR DANIËLLE TUK

Deel dit bericht:

Voorpagina

Een tijdbom van bedrog

Jarenlang liegen tegen vrienden, familie en huisgenoten om maar niet te hoeven vertellen …

Achtergrond

Met zijn allen

Bioloog Frederik van Oudenhoven struinde vijf jaar door Afghanistan op zoek naar recepten …

Wetenschap

De ideale beestenbieb

Het is een monsterklus: het digitaliseren van de collecties van natuurhistorische musea. …

Rot tot op het bot

De bruutheid van het geweld overstijgt alle culturele verschillen, vindt antropoloog en …

Rubrieken

English page