Bruin vet

Behalve het witte vetweefsel waarvan dikke mensen teveel hebben, bestaat er ook bruin vetweefsel, dat juist helpt om dun te blijven. Het kan behoorlijk wat warmte produceren, en warmte produceren kost een hoop calorieën.

Als je dat bruine vet hard genoeg laat werken, zou je in principe mensen kunnen laten afvallen. Dat gaat echter niet bij iedereen vanzelf, zo blijkt: één op de zeven Nederlanders is obees. In het vakblad Progress in Cardiovascular Diseases zetten endocrinologen Patrick Rensen en Mariëtte Boon samen met een groep Spaanse onderzoekers de stand van zaken op een rijtje.

Bruin vet laat zich op verschillende manieren activeren. Het gaat harder werken in de kou, maar kou is duur. En je krijgt het er koud van, wat ook een nadeel is. Er zijn medicijnen (waaronder Viagra) en voedingsmiddelen (kaneel, groene thee, frambozen) die bij muizen bruin vet activeren of wit vet wat bruiner maken, maar dat zegt nog weinig over hoe dat bij mensen werkt, en in welke hoeveelheden. Desalniettemin zijn de onderzoekers hoopvol dat zulke etenswaren, of extracten daarvan, een rol in het voorkomen van hart- en vaatziekten zullen gaan krijgen.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Een tijdbom van bedrog

Jarenlang liegen tegen vrienden, familie en huisgenoten om maar niet te hoeven vertellen …

Achtergrond

Met zijn allen

Bioloog Frederik van Oudenhoven struinde vijf jaar door Afghanistan op zoek naar recepten …

Wetenschap

De ideale beestenbieb

Het is een monsterklus: het digitaliseren van de collecties van natuurhistorische musea. …

Rot tot op het bot

De bruutheid van het geweld overstijgt alle culturele verschillen, vindt antropoloog en …

Rubrieken

English page