Studie: 'Geen effect door diversity officer'

13 September 2018

De Universiteit Leiden heeft, net zoals een hoop andere universiteiten, een diversity officer. Die houdt zich bezig met het diversiteitsbeleid van de universiteit, en probeert inclusiviteit aan te moedigen. Klinkt goed, maar heeft het wel impact?

Daar hebben een paar onderzoekers van The National Bureau of Economic Research in de VS een paper over gepubliceerd. Ze keken naar het effect van de aanstelling van een Chief Diversity Officer op Amerikaanse universiteiten.

Ze wilden specifiek weten of er, met het aanstellen van een CDO, ook echt meer minderheden werden aangenomen. Het antwoord: nee. Het hebben van een CDO heeft geen effect op diversity hiring, aldus de wetenschappers.

Sterker nog: universiteiten mét zo’n officer, hebben juist een lager percentage minderheden. Dat zou natuurlijk kunnen komen omdat universiteiten die een CDO aanstellen, en daar luid en duidelijk mee adverteren, stiekem best wel doorhebben dat het niet zo best gesteld is met het aantal minderheden op hun campus.

Daarnaast zochten de onderzoekers specifiek naar een ‘chief’ diversity officer, die nauw samenwerkt met het bestuur. Het kan goed zijn dat op andere universiteiten diversiteitsmedewerkers rondlopen, die misschien anders heten, en op een ander niveau in de universitaire hiërarchie werken. Zij vallen buiten de radar in dit onderzoek.

Toch blijkt dat het hebben van een CDO dus niet voldoende is: Er moet meer onderzoek gedaan worden om te begrijpen welke barrières er zijn voor meer diversiteit, en hoe die opgeheven moeten worden, schrijven de onderzoekers. AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

13 September 2018