RIP Bilnaad-adje

Rector moedigt ook andere verenigingen aan tot zelfonderzoek

Foto Taco van der EbEen onschuldig potje bierpong bij Minerva, in 2015.

Door Sebastiaan van Loosbroek

De universiteit wil alle Leidse ontgroenende verenigingen aansporen onderzoek te doen naar de verenigingscultuur. Dat zegt rector magnificus Carel Stolker tegen Mare naar aanleiding van de wantoestanden bij Minerva.

NRC Handelsblad bracht zaterdag naar buiten dat Minerva een ‘cultuurprogramma’ gaat doorvoeren om onder meer ongewenste gedragingen op de sociëteit en de ‘verstikkende’ huizencultuur een halt toe te roepen.

‘Verbijsterend’, twitterde Stolker over de beschreven wantoestanden bij het corps. Wel vindt hij het ‘verstandig’ dat Minerva op eigen initiatief een onderzoek heeft ingesteld. Voor de rector is het aanleiding om ook andere studentenverenigingen met een ontgroenend karakter te wijzen op hun verantwoordelijkheid. ‘Wij zullen zeker aanmoedigen dat ook binnen andere verenigingen het gesprek hierover op gang komt’, zegt Stolker. ‘Dat kan denk ik heel goed in het kader van de convenantafspraken die we hebben gemaakt.’

De verenigingen zelf zien een eigen onderzoek vooralsnog niet zitten. Vice-voorzitter van Quintus Marjenne Verkleij zegt dat de vereniging eerst ‘goed wil weten wat er bij Minerva is gebeurd’ voordat ze besluit een eventueel eigen onderzoek te doen. Augustinus-voorzitter Annemijn te Velde laat weten ‘de behoefte voor een cultuuromslag niet sterk te voelen’. ‘We herkennen ons niet in de excessen en zullen daarom niet dergelijke stappen ondernemen.’

Daarbij geeft ze aan dat Augustinus zich, net als veel andere verenigingen, houdt aan een convenant met de universiteit. ‘We hebben er afgelopen jaar veel aan gedaan om te zorgen dat leden hiervan op de hoogte zijn.’
SSR-voorzitter Melcher van Nieuwkoop zegt op basis van de nieuwsberichten niet precies te weten waar onderzoek naar is gedaan en dus ook niet te kunnen zeggen ‘of dit voor ons relevant is’.

De interne mail van het bestuur aan de leden staat inmiddels op de website van Minerva. Daarin staat dat door een advocatenkantoor een onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van ongewenste gedragingen binnen de vereniging. Uit het onderzoek zijn 31 aanbevelingen gerold die in handen zijn van Mare. De aanbevelingen betreffen zowel de organisatiewijze van Minerva, het gedrag van de leden, de kennismakingstijd als de inauguratie van nieuwe leden.

Zo moeten in de verenigingshuizen dezelfde normen en waarden gaan gelden als op de sociëteit. NRC berichtte op basis van een betrokkene dat in de huizen een ‘grimmige cultuur’ heerst met fysiek geweld, drugsgebruik en alcoholmisbruik.

Drankspellen zouden slechts nog vrijwillig mogen worden gespeeld en verplicht drankgebruik op de borrelavonden moet verdwijnen. Zogeheten ‘bilnaad-adjes’, waarbij een lid alcohol drinkt dat door de bilnaad van een ander lid wordt gegoten, moeten worden afgeschaft, evenals het verplicht aanwezig zijn tot middernacht of later.
Het al dan niet gedwongen naakt rondlopen op de sociëteit moet van tafel. Zogeheten ‘vlakkers’, een met de vlakke hand uitgedeelde corrigerende tik ‘moet uitzondering zijn, geen regel’.

Alle activiteiten met mogelijk lichamelijk letsel moeten worden afgeschaft. Bovendien moeten leden zich vrij voelen aangifte te doen in het geval van grensoverschrijdend gedrag. Het bestaan van een intern rechtssysteem moet het slachtoffer niet beletten zich bij de politie te melden.

Indien toch fysiek geweld optreedt, moet dit strenger worden bestraft. Tien weken schorsing voor het geven van een vuistslag is volgens het advocatenkantoor niet te rijmen met achttien weken schorsing voor het gebruik van harddrugs op de vereniging.

Tijdens de kennismakingstijd moet de ‘carrousel’ blijvend worden afgeschaft. Een oud-lid laat weten dat de mannelijke aspirant-leden dan bij mannelijke gezelschappen en subclubjes langsgaan. ‘Daarbij worden de gasten smerig gemaakt en zitten ze aan het eind van de middag onder de tjak (viezigheid, red.)’, laat diegene weten.

Ook voor de inauguratie van nieuwe leden zijn aanbevelingen geformuleerd. Er moet worden voorkomen ‘dat de tweedejaars eigenmachtig hun eigen ervaringen in het eerste jaar projecteren op de nieuwe eerstejaars jaarclubs’.

Ook moet het opsluiten van leden in toiletten worden verboden. Jongens moeten tijdens de inauguratie niet meer worden gedwongen hun broek te laten zakken en mogen niet meer van hun kleding worden ontdaan. Het gebruik van de brandslang moet worden afgeschaft omdat het koude water te snel kan leiden tot gevaarlijke situaties.

‘Dit onderzoek is een eerste aanzet tot bepaalde veranderingen en daarmee ook vooruitgang’, schrijft oud Minerva-voorzitter Ivo Dorresteijn aan de leden. ‘Het zal iets zijn waar de Vereniging de komende jaren constant mee bezig zal zijn.’

Zie ook: Alles chill

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Geen inspiratieporno

Historicus Paul van Trigt houdt donderdagavond een lezing over de vraag: zijn …

Studentenleven

RIP Bilnaad-adje

De universiteit wil alle Leidse ontgroenende verenigingen aansporen onderzoek te …

Nieuws

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de …

Rubrieken

Schr

Waarom is dit in hemelsnaam onderdeel van de collectie?, vraagt Eliza Jordaan …

English page

Cheap bikes and beer

You are now a student in Leiden, so what do you really need to know? Mare, your new …