Honours Class voor masterstudent

13 September 2018

De Universiteit Leiden start in november voor het eerst met twee Master Honours Classes. Het is een pilot waaraan maximaal vijftig studenten kunnen deelnemen.

‘Er is altijd een groep studenten die meer kan en meer wil’, verklaart onderwijsdirecteur Eline Bergijk van Honours Academy. ‘Die extra uitdaging faciliteren we binnen de Academy.’ De twee extracurriculaire vakken - Circular Economy en Social Innovation in Action - zijn elk tien studiepunten waard bovenop de zestig punten per jaar die de student voor de reguliere master dient te halen.

In de cursus Social Innovation in Action leren studenten van uiteenlopende studierichtingen ‘gestructureerd maatschappelijke problemen aan te pakken en op te lossen, zoals de integratieproblematiek’, aldus Bergijk. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de gemeente Leiden. Het andere vak stelt verduurzaming centraal.

Om aan een class te mogen deelnemen, is een zeer goede motivatie vereist, vertelt Bergijk. ‘Je moet tot de betere studenten behoren en hebben bewezen iets extra’s aan te kunnen.’ De Honours Academy kijkt ook naar cijfers: een zeven gemiddeld is zeer gewenst, maar geen keiharde eis. ‘Er kunnen ook buitenlandse studenten deelnemen, en in het buitenland werkt de becijfering weer anders.’ Overigens betekent de cursus niet dat het niveau hoger is dan het eindniveau van een reguliere master. Voor de vakken staat niveau 600, gelijk aan het niveau van een masterscriptie.

De Master Honours Classes zijn de zoveelste manier om zich van anderen te onderscheiden. Er zijn al honours classes voor bachelorstudenten (5 ects), er is een bachelor Honours College (30 ects) en een Leiden Leadership Programme (20 ects).

Volgens Bergijk worden studenten die uitsluitend het reguliere programma volgen door deze initiatieven niet benadeeld. ‘De een doet topsport, de ander maakt muziek, doet vrijwilligerswerk of een bestuursjaar. Wij bieden de mogelijkheid voor studenten om op deze manier meer uitdaging te vinden.’

Na afloop wordt de pilot ‘intensief met de studenten geëvalueerd’. ‘We hebben de ambitie om elk jaar twee Master Honours Classes toe te voegen’, zegt Bergijk. ‘Uiteindelijk willen we over vier jaar acht classes aanbieden.’
Voor elke class worden maximaal vijfentwintig studenten toegelaten. Een student kan zich van 17 tot 30 september voor één van beide inschrijven. De cursussen vinden van november tot en met april plaats in het Van Steenis en PLNT (voorheen Lugus, Langegracht 70). SVL

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

13 September 2018