'Drukte is dramatisch'

Studies kunnen stroom studenten nauwelijks aan

13 September 2018

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de grens is wel bereikt. Bij Koreaans gaat het echter wel mis. Belangrijkste probleem: de aanmeldingscijfers zijn totaal onbruikbaar om het aantal eerstejaars in te schatten. ‘Het is een een soort tombola.’

Door Vincent Bongers ‘We zijn verdubbeld, maar we zouden volgens de aanmeldingscijfers met enige pech zelfs verdrievoudigen’, zegt hoogleraar Korean studies Remco Breuker. ‘Dat is niet gebeurd, gelukkig. We hebben nu 75 eerstejaars en niet voldoende docenten om onderwijs te geven. We hebben al een college moeten schrappen, wat echt niet kan. Maar het is pure overmacht. Het is ook niet zo makkelijk om ergens een koreanist vandaan te toveren. Ik weet echt niet hoe ik dit moet oplossen.’

‘Het zit vol, maar we kunnen de toestroom aan’, zegt Arjaan Wit, de opleidingsdirecteur van psychologie. ‘We kwamen op het voorkeurlijstje van iets van 2000 studenten voor: een beangstigend aantal. Uiteindelijk hebben 800 studenten zich echt ingeschreven. Maar uiteraard zien we nu pas wie er echt in de hoorcollegebankjes en werkgroepzalen zitten.’

Maar het is complexer dan alleen de komst van de eerstejaars, aldus Wit. ‘Het gaat uiteindelijk om het totaal aantal kloppende hartjes in de collegezaal. Er zijn ook nog studenten die een minor doen bij psychologie. Dat zijn er iets van 100 extra in een aantal eerstejaarsvakken. Verder zijn er nog ruim 100 premasterstudenten en ongeveer 70 uitwisselingsstudenten die vakken volgen. Daarnaast zijn er uiteraard nog studenten die vorig studiejaar vakken niet gehaald hebben en ook aanschuiven. Dus in totaal heb je ruim 300 studenten extra.

‘De studenten zijn ongeveer fifty-fifty verdeeld over de Nederlandse- en Engelstalige variant van de opleiding. Overigens volgen ook veel Nederlandse studenten de Engelstalige variant. De studenten van de Nederlandse variant volgen hoorcolleges in het Gorlaeus. Dat past. Studenten in de Engelstalige variant krijgen hoorcollege in de grootste zaal in het Pieter de la Court-gebouw. Die zaal is te klein, want daar kunnen maar 285 studenten in.

Dat betekent dat een deel van die studenten het hoorcollege op een scherm in een andere zaal moeten volgen. Daar zijn we niet blij mee. De hoorcolleges twee keer geven is vanwege de grote werkdruk niet haalbaar. We moeten echt meer grip op de instroom krijgen. Dus volgend jaar komt er een fixus.’

Joost Augusteijn, opleidingsdirecteur van international studies: ‘Er zitten 501 studenten in de collegebanken; iets minder dan vorig jaar. De aanmeldingscijfers waren veel hoger. Usis is niet in staat om de aanmeldingen van buitenlandse studenten te “ontdubbelen”: iemand uit het buitenland meldt zich aan in Leiden, maar mogelijk ook in Berlijn, Parijs of Timboektoe. Toch rekent het systeem dat als een Leidse student. Maar die persoon komt helemaal niet naar deze universiteit. Op een gegeven moment hadden we iets van 1300 studenten die zich bij ons hadden gemeld.’

Breuker: ‘De aanmeldingscijfers zijn een soort tombola. Daar moet je dan je beleid op maken. Ik vind het dramatisch hoe het nu gaat.’

Augusteijn: ‘We gaan ook niet uit van die cijfers, maar van eigen onderzoek en ervaring.’

‘Het is altijd een enorme puzzel’, zegt Ton Liefaard, de vice-decaan van de rechtenfaculteit. ‘We zitten nu op 1150 studenten in de bachelor. Dat is honderd meer dan vorig collegejaar. Het is een toename waar we mee uit de voeten kunnen, maar we zitten wel erg vol. We hebben met het KOG en de Sterrewacht twee prachtige locaties, maar meer groei wordt met deze gebouwen lastig.’

Deel dit bericht: