Universiteiten piepen en kraken

6 September 2018

Om de ‘enorme groei’ van het aantal studenten goed op te kunnen vangen, is een forse financiële injectie nodig. Dat schrijft de vereniging van universiteiten VSNU in het maandag verschenen rapport ruimte voor investeringen en talent.

De universiteiten verwachten echter niet dat het ministerie van Onderwijs op korte termijn met een grote zak met extra geld komt, en gaan dan ook maar zelf meer investeren om de kwaliteit van onderwijs op peil te houden.

 
Volgens de universiteitenkoepel is die kwaliteit in Nederland nog erg hoog. ‘Maar we zien dat het piept en kraakt in de Nederlandse universiteiten. Het stelsel staat onder druk door de toename van studentaantallen en de daarbij achterblijvende bekostiging,’ schrijft VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg. ‘De bèta- en technische opleidingen luiden de noodklok. Als er geen extra middelen beschikbaar komen, zien zij zich genoodzaakt nieuwe studentenstops door te voeren, ondanks de grote vraag naar technisch opgeleiden.’

 
Gisteren bleek dat de maat voor de TU Delft en de TU Eindhoven al vol is. Deze universiteiten gaan een studentenstop voor volgend collegejaar aanvragen voor een aantal opleidingen. Eindhoven wil voor bouwkunde, werktuigbouwkunde, wiskunde en de track psychologie en technologie een maximum instellen. De universiteit had al een stop bij vier andere opleidingen ingevoerd.

 
Ook Delft deed dat al eerder bij vier studies, daar komt volgend jaar mogelijk computer science bij. Uiteraard hopen de TU’s door te dreigen met meer stops op meer geld van minister Van Engelshoven van Onderwijs.
Maar alle universiteiten staan onder druk, aldus de VSNU. ‘Omdat de nood hoog is zetten we zelf op korte termijn al stappen’, aldus Duisenberg. ‘Universiteiten zullen onder andere meer gezamenlijk gaan investeren. Ook gaan we al geld inzetten voor onderwijs, voordat het ministerie van Onderwijs de bijdrage aan de universiteiten definitief bekendmaakt. We kunnen dus zelf al knelpunten aanpakken, maar om dit vol te houden verwachten we ook dat de overheid, samen met het bedrijfsleven, de handschoen oppakt.’

 
De universiteit Leiden besloot in mei al om meer geld in de faculteiten te pompen. Acht miljoen euro die in de universitaire reserve zou zijn terechtgekomen, mag nu worden uitgegeven aan onderwijs en onderzoek. VB

Deel dit bericht: