Spooktijdschriften

6 September 2018

Minister Van Engelshoven gaat ervan uit dat de honderden wetenschappers die publiceerden in nep-vakbladen dat niet te kwader trouw deden, en wil geen consequenties verbinden aan die artikelen. Deze zomer bracht onderzoeksjournalistenclub ICIJ – die van de Panama Papers – een rapport uit over Predatory Journals: bladen die er wetenschappelijk uitzien, maar het niet zijn. Ze strijken geld op dat auteurs betalen om erin te mogen staan – ook bij bonafide open acces-bladen gebeurt dat, maar die doen wel aan wetenschappelijke controle. Je kan in zo’n blad belanden omdat je snel een publicatielijst bij elkaar wilde kopen, maar ook omdat je er simpelweg ingetrapt bent. Van Engelshoven (D66) vindt wel dat van wetenschappers verwacht mag worden dat ze zich verdiepen in de reputatie van de bladen waar ze in komen te staan, zegt ze in haar antwoord op Kamervragen van haar partijgenoot Paul van Meenen.

Deel dit bericht: