Kamervragen: 'Ik heb een dierenmuseum'

Rianne van Stappen (23, biologie)

Foto Taco van der Eb

Huis: Chateau de Vice – Hogewoerd
Kamer: 12 m2
Huur: €290
Aantal bewoners: 4

Je hebt veel dieren in je kamer.

‘In het begin had ik alleen een kat, maar die moest weg omdat een huisgenoot allergisch was. Rudi, mijn Afrikaanse reuzenslak, heb ik nu drie jaar. Ik heb hem gekregen van een bioloog. Zij had er twee, en toen ze van vakantie terugkwam had ze er opeens dertig. Het is eigenlijk een normale slak, maar dan heel groot. Het is een invasieve soort; als ik hem vrij zou laten, concurreert-ie met andere slakken en gaat hij zichzelf voortplanten. Dan wordt het een plaag. Ik geef hem dezelfde groente als die ik zelf eet. Nu heeft-ie bijvoorbeeld een wortel.

‘De witte vlinder aan de muur heb ik ook van een bioloog gekregen en is de grootste ter wereld. De blauwe vlinder is de Morpho Didius en komt uit Peru. Maar ik heb hem gewoon in Leiden gekocht hoor.’

En wat zit er in die bak water?

‘Daar zitten vier axolotls in, dat zijn onderwatersalamanders. Je kunt ze nu niet zo goed zien door de algen. Zij krijgen orgaanvlees dat ik in de supermarkt koop. Ze zijn een beetje blind, dus ze komen op beweging af. Als ik ze voer, hou ik een pincet met vlees voor hun neus en komen ze eropaf. Ze heten Kenny, Cartman, Kyle en Stan, naar de figuren in South Park.’

Dat skelet ziet er ook spannend uit…

‘Dat heb ik gevonden in de Duitse Eifel op een wandeling met mijn moeder naar een kasteel. Ik zag het in een bos liggen; het bleek een schedel te zijn van een zwijntje. Wat zo gaaf is, is dat hij heel mooi compleet is. Je kan goed zien hoe alles in elkaar zit: het gebit, de kaken, de gaten in de schedel waar de bloedvaten en zenuwen doorheen liepen en de lijnen waar de schedeldelen aan elkaar zijn gegroeid.

‘Daarnaast staat een mierenboerderij. In de laag zand bouwen de mieren gangetjes, dan zie je ze overal kruipen. Maar ik moet weer een nieuwe kolonie kopen, want de koningin is dood en dan weet de rest niet wat ze moeten doen. Op internet bestel ik dan een koningin en een paar zogenoemde werksters, waarna het vanzelf een vatbare populatie wordt. Daar koop ik dan ook een doosje fruitvliegjes bij als voedsel.’

Zijn je planten ook zo bijzonder?

‘Ik heb er wel veel, maar het zijn huis-, tuin- en keukenplanten. Ik vind het leuk om ze te zien groeien en bloeien, als je ze niet vergeet water te geven. Zonder planten en dieren vind ik het zo levenloos. Dit is veel gezelliger. Ik probeer er een soort dierenmuseum van te maken.’

Waarom hangen er namaakfakkels aan de muur in de gang?

‘We vonden het leuk om ons huis in kasteelthema te hullen. Van buiten heeft het ook wel iets weg van een kasteeltje. De naam van het huis, Chateau de Vice, verwijst zowel naar ondeugd als viezigheid. De badkamer heet ‘la maison de bain’ en ik woon in ‘chambre 3’. Op de voordeur hebben we een leeg manuscript getekend, daar moeten we nog de kronieken van ons huis op schilderen. We weten alleen nog niet wat.’

Door Sebastiaan van Loosbroek

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Meer dan d's en t's

Volgens psycholoog Bart Huisman leren studenten beter schrijven als ze elkaars werk …

Wetenschap

Aanval op betaalmuren

Twaalf Europese subsidieverstrekkers hebben gezamenlijke maatregelen afgesproken om …

Studentenleven

Oeps... een Hitlergroet

Voor twee eerstejaars van de bachelor Security Studies is het jaar slecht begonnen. De …

Rubrieken

English page