Filmtips voor colleges

6 September 2018

De faculteit Sociale Wetenschappen gaat een website bouwen om het opnemen van hoorcolleges te faciliteren.

Op de site komt informatie over het opnemen van colleges, bevindingen uit recent wetenschappelijk onderzoek en tips. ‘Een docent kan bijvoorbeeld ook oude fragmenten gebruiken’, zei bestuurslid Kristiaan van der Heijden tijdens de faculteitsraadsvergadering van vorige week. ‘Dat soort tips and tricks kunnen op de site.’ 

De opgenomen hoorcolleges mogen ook niet gebruikt worden als vervanging: ‘We willen wel dat studenten het auditief doen, en bij colleges aanwezig zijn. Dit is alleen om het opnieuw op te zoeken’. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door hoorcolleges pas enkele weken later online te zetten, suggereert Arian van der Spek van studentenpartij CSL.

Het beleid is een reactie op de plannen van studentpartij ONS, die wil dat op de hele universiteit hoorcolleges opgenomen worden. In de zomer heeft het FSW-bestuur de plannen overlegd, literatuuronderzoek gedaan en ervaringen geïnventariseerd, om de voor- en nadelen af te wegen, aldus Van der Heijden. Daaruit bleek dat het belang van het opnemen van colleges per vak verschilt.

ONS probeerde al langer bij het centrale bestuur een beleid over het opnemen van hoorcolleges erdoor te krijgen, maar dit lukte niet. Daarom stapte de studentenpartij in april met een notitie naar de afzonderlijke faculteiten.
‘Een actief studentenleven of studeren met een functiebeperking is vaak onverenigbaar met de ouderwetse inrichting van het onderwijs, waarbij een hoorcollege enkel fysiek te volgen is’, zei ONS-voorzitter Alderik Oosthoek destijds. AK

Deel dit bericht: