Studentenleven
Dronken fietsen in virtual reality
De allereerste voorloper van het spiraaltje was niet bedoeld voor mensen, maar voor kamelen.
Manon van der Zwart
donderdag 16 augustus 2018
Anticonceptie.

Nomaden in het Midden-Oosten brachten al rond 1500 voor Christus met een holle rietstengel kleine steentjes in bij de baarmoeder van hun lastdieren, om te voorkomen dat ze zwanger werden.

Het is een van de dingen die je dinsdag kon leren bij de anticonceptiebus, onderdeel van het Studentenlab bij de Leidse Hogeschool. Je kan er ook hulp krijgen met kiezen: wat is het beste voorbehoedsmiddel voor jou? Geschiedenisstudent Marten Bergsma (22) vindt het een waardevolle toevoeging, want ‘er wordt wel goed geleefd tijdens de El Cid.’

Tegenover de anticonceptiebus bevindt zich een ander preventie-infostandje, namelijk dat van Responsible Young Drivers. Met behulp van een virtual reality fiets, die je zowel ‘nuchter’ als ‘onder invloed’ kunt berijden, probeert de organisatie bewustzijn rondom fietsen onder invloed te creëren. Vervolgens geeft televisiepresentatrice Tess Milne een drugscollege over verantwoordelijk omgaan met drugs en het behouden van een gezonde levensstijl. Volgens haar doe je dat door vooral eerlijk te zijn naar jezelf en patronen te herkennen; blijven nadenken dus. Ben je bijvoorbeeld te lang onder invloed, dan ontstaat er een groot gat tussen dat en je echte leven en dat kan voor depressies zorgen.

Ook drukt Milne de aanwezigen op het hart om trauma’s te voorkomen door geen drugs te gebruiken wanneer je niet lekker in je vel zit of als er net iets onaangenaams is gebeurd in je leven – drugs vergroten de ellende dan alleen maar. Mocht je besloten hebben om het toch eens te proberen, laat je drugs dan testen. Dit kun je vrij gemakkelijk doen op allerlei punten in Nederland.

Als kers op de taart kun je tijdens Studentenlab een bezoek brengen aan de escape room op de tweede verdieping. Jesper Moor (24, commerciële economie) van Escaperoom071 legt uit dat de puzzelkamer speciaal voor de El Cid en de beschikbare ruimte ontworpen is. Door moeilijke puzzels op te lossen kunnen de studenten uiteindelijk de mensheid redden met een zelf ontwikkeld antigif.