Nieuws
Halvering collegegeld gaat door
De Eerste Kamer heeft dinsdagavond ingestemd met het voorstel van minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs om het collegegeld voor eerstejaars te halveren. Dat betekent dat de maatregel al in september van kracht wordt. 
woensdag 11 juli 2018
Illustratie: Bas van der Schot

Studenten die nog niet eerder hebben gestudeerd, betalen vanaf studiejaar 2018-2019 dan ook geen 2060 euro voor het eerste collegejaar, maar 1030 euro. Voor lerarenopleidingen geldt de korting ook voor het tweede jaar.

‘Het kabinet neemt zo financiële drempels weg voor alle aankomende studenten’, meldt de site van het ministerie van Onderwijs. De regeling is bedoeld om de pijn van het afschaffen van de basisbeurs in 2015 enigszins te verlichten.

‘Hier zijn studenten echt blij mee’, aldus Van Engelshoven in het persbericht van het ministerie. ‘Als je gaat studeren is collegegeld zo’n beetje de eerste rekening die je krijgt. Het maakt dan echt uit of daar ruim 2000 euro op staat, of de 1000 euro die we nu geregeld hebben.’

Bij studentenorganisaties is echter helemaal geen sprake van een juichstemming. ‘Naast de maatregel om eerstejaarsstudenten 1000 euro korting te geven op hun collegegeld, staat in het regeerakkoord ook dat het kabinet de rente op de studieschuld van studenten gaat verhogen’, reageert het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). ‘Dit levert de staatskas meer inkomsten op ten koste van terugbetalende studenten.’

Studentenvakbond LSVb is ook niet erg blij met de regeling: ‘Lenende (armere) studenten betalen de korting door renteverhoging op studieschuld’, twittert de organisatie.

Ook in de Kamer was er de nodige kritiek op de verlaging. De PvdA-fractie diende een motie in waarin de minister werd opgeroepen alsnog af te zien van de koppeling aan de tienjaarsrente. De motie werd echter verworpen.

Senatoren van de PvdA, GroenLinks en de SP vonden het wetsvoorstel onvoldoende onderbouwd. De partijen hadden liever gezien dat de verlaging niet voor alle studenten zou gelden, maar alleen voor studenten die het echt nodig hebben. 

De Raad van State, een belangrijk adviesorgaan van de regering, vond de korting al eerder een slecht plan. ‘Het grootste deel van het geld dat de maatregel kost, komt terecht bij de studenten die toch al zouden gaan studeren. En niet bij de groep voor wie het is bedoeld: de studenten die zonder deze halvering níet naar het hoger onderwijs zouden gaan,’ schreef de Raad in een advies in maart. VB