Slimme software tegen beroerte

Promovendus zamelt geld in om software te bouwen
21 Juni 2018

Die vertelt huisartsen na één muisklik hoe groot de kans op een beroerte is voor de patiënt.

Hoge bloeddruk, roken en een hoog cholesterolgehalte verhogen de kans op een beroerte. Maar er zijn ook veel andere, minder bekende risicofactoren, vertelt Hine van Os (25), arts-onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centurm. ‘Bijvoorbeeld de zogenaamde vrouwspecifieke factoren, zoals migraine, zwangerschapsvergiftiging en het slikken van de anticonceptiepil.’

Kennis over deze vrouwspecifieke factoren zijn bij huisartsen wel aanwezig, maar volgens Van Os is het nu praktisch onhaalbaar om al deze informatie per patiënt goed mee te nemen in de risicoschatting. ‘Daarvoor is een slim algoritme nodig. Met experts op het gebied van artificial intelligence willen we software ontwikkelen waarbij algoritmes automatisch patronen in de data gaan herkennen.’ Daarvoor kan hij gebruikmaken van een database in Utrecht, waar de patiëntgegevens van twee miljoen Nederlandse huisartspatiënten zijn opgeslagen over de afgelopen tien jaar. Tienduizenden van hen hebben in die periode een beroerte gekregen, en met die informatie hoopt Van Os in de toekomst nog preciezer een beroerte te kunnen voorspellen en te voorkomen.Tijdens zijn studie geneeskunde kwam hij in aanraking met patiënten die een beroerte hebben gehad.

‘Ik werkte in een verzorgingstehuis en heb aan het bed gestaan van soms heel jonge mensen die door een beroerte aan het bed waren gekluisterd of halfzijdig waren verlamd. Het meest confronterend vond ik het dat sommigen nog goed van geest waren maar zich niet meer goed konden verwoorden.

‘Ik wist toen dat ik later als arts iets aan dat ziektebeeld wilde doen. Tegelijkertijd wist ik dat de technische mogelijkheden enorm zijn toegenomen en dat we daarvan moeten profiteren.’

Het idee van de software is dat artsen straks met één muisklik op de hoogte zijn van het risico dat de patiënt een beroerte gaat krijgen. ‘Maar ook voor de patiënt willen we het risico zo duidelijk mogelijk overbrengen. Want hoe beter de patiënt geïnformeerd is, hoe meer motivatie er is voor het slikken van medicijnen en verbeteren van de leefstijl.’

Er is wel 50.000 euro nodig om een pilot van de grond te krijgen. Van Os moet 25.000 euro binnenhalen, omdat alle donaties door de Hartstichting worden verdubbeld. Donaties kunnen tot half juli worden gedaan via bit.do/beroerte.

‘Jaarlijks worden ongeveer 43.000 Nederlanders door een beroerte getroffen’, zegt van Os, ‘dus het zou heel fijn zijn als mensen ons kunnen steunen.’ SVL

Deel dit bericht: