'Er hangen overal dooie mannen'

Film van Athena's Angels: 'Door de ogen van mijn ogen'

21 Juni 2018

In de film Door de ogen van hun dochters kijken vijf prominente hoogleraren, waaronder rector Carel Stolker, naar de wereld van de wetenschap. Is die aantrekkelijk voor hun dochters?

De film is een initiatief van Athena’s Angels:  vier vrouwelijke hoogleraren, waarvan drie Leidse, die zich inzetten voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen in de wetenschap. 

‘Ik denk dat het bestaan aan de universiteit in hoge mate appelleert aan mannelijk gedrag: dat haantjesgedrag en die neiging tot competitie. Dat is wel de cultuur waar ik dus zelf toe behoor. Daar zal je toch iets mee moeten’, zegt rector Carel Stolker. ‘Mijn drie dochters, allen in de twintig, zitten niet in de wetenschap.’
De universiteit is nog lang niet altijd uitnodigend voor vrouwen. Aan de muur ‘hangen overal dooie mannen’, aldus Stolker. ‘En één vrouw in een mannengemeenschap lijkt me ook tamelijk rampzalig. Dus je moet zorgen dat het er meer zijn.’

De drie dochters van de Leidse hoogleraar theoretische natuurkunde Wim van Saarloos, de president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, kozen niet voor de bètawetenschap. ‘Vrouwen moeten soms harder werken dan mannen om ergens te komen, dat hoor ik wel van mijn dochters. Ze worden ook wel geconfronteerd met vooroordelen. Ik denk dat er ook in onderzoeksgroepen impliciete vooroordelen zijn.’ Verandering is noodzakelijk, vindt hij. ‘Het kan zo echt niet meer.’

Stolker: ‘Geesteswetenschappen en Rechten in Leiden worden gedomineerd door vrouwen.’ Het aantal vrouwelijke hoogleraren blijft nog wel achter. ‘Ook dat is langzaam aan het kantelen. Het zit nog scheef in de allerbovenste laag: Bij de hoogleraren is nog een enorme stap te maken.’ VB

Kijk de film hier en lees ons interview met Athena's Angels hier

Deel dit bericht: