Rellen, zuipen, snuiven, rappen

Even Zonder Grappen in Gebr. de Nobel

EZG: ‘Thuis ben ik best een degelijke jongen.’

Giuliano Parinussa, ook wel EZG (afgekort van Even Zonder Grappen), rapt over drugs, drank en voetbal­cultuur op hardstylebeats. Zaterdag 16 juni staat hij in Gebr. de Nobel. ‘Ik was ook wel een hooligan, ja.’

Waarom Even Zonder Grappen?
‘Oef, dat is lang geleden. Toen ik 13 was, was dat mijn stopwoordje; plakte ik het achter iedere zin. Vandaar eigenlijk.
‘Ik ben geboren en opgegroeid in Vlissingen. In Zeeland stonden vrienden van mij in het voorprogramma van Steen. Ik deed rapbattles, hij had dat vroeger ook gedaan, dus er was meteen een klik. Hij wilde wel naar mijn muziek luisteren. Toen is het een beetje van zolderkamer en dingen op YouTube proberen naar serieus gegaan.’

Hoe zou je je muziek zelf omschrijven?
‘Mensen noemen het hooliganrap, dat klopt wel denk ik. Het heeft veel elementen van de voetbalcultuur. “Rellen zuipen snuiven”, bijvoorbeeld. Over die voetbalcultuur wordt nog niet echt gerapt verder.
‘Ik ben zelf fanatiek supporter van FC Utrecht: mijn familie woonde in Utrecht, dus ik kwam er vaak. Ik maakte daar steeds meer vrienden en die namen me mee naar voetbalwedstrijden van FC Utrecht. 
‘Ik was ook wel een hooligan, ja, maar ik heb mijn portie wel gehad, zeg maar. Dat kan ik nu ook niet meer doen: ik ben een bekend gezicht.’

Er wordt nogal wat gescholden in je nummers. Denk je nooit: deze tekst kan eigenlijk echt niet?
‘Nee, niet echt. Dat schelden is ook meer Steen zijn ding. Ik doe dat niet zoveel. Ik rap vooral over drugs en vechten. Dat is ook geen goed rolmodel, maar minder erg.’

Is die rapscene echt zo wild als de teksten doen vermoeden? Elke dag drugs en feesten tot in de vroege ochtend?
‘Dat is een beetje overtrokken natuurlijk. Thuis ben ik best een degelijke jongen. Je kunt niet elke dag naar de klote gaan en drugs gebruiken, dan word je niet oud.
‘Inmiddels leef ik al twee jaar van het rappen. Ik wil het nog wel een tijd doen, maar niet meer als veertiger ofzo. Ik ben net 29 geworden, verschrikkelijk. Gelukkig zie ik er nog jong uit. Ik wil graag meer voor anderen gaan betekenen, dat soort dingen. Ik doe nu al veel voor het label van Steen, dus misschien dat.’

Wie is je publiek vooral?
‘Alle lagen van de maatschappij luisteren naar mijn muziek, het is echt heel divers, ja, hoe zeg je dat? Donker, licht, jong, oud. Ook veel studenten, trouwens. Een paar jaar geleden stonden Steen en ik nog op een lustrumfeest ergens bij Zaandam.’

Waarom moeten mensen komen kijken zaterdag?
‘Omdat we helemaal naar de klote gaan.’

Door Susan Wichgers

Even Zonder Grappen
Gebr. de Nobel
Zaterdag 16 juni, 19.30 u. € 12,50

 

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Rebellerende heksen

Megan Griffiths (23) won met haar scriptie over de beruchtste heksenvervolging in de …

Studentenleven

Elke week weer sterker

Isabelle Feteris weegt 84 kilo, maar lift ruim het dubbele. In februari heeft ze haar …

Rubrieken

English page