'Oei, waar laten we al die nieuwe studenten?'

Want er komen er heel veel (al blijft het gissen hoeveel)

Sebastiaan de Groot

Volgens voorlopige aanmeldingscijfers van Studielink barst de Leidse universiteit volgend collegejaar uit haar voegen. Maar: hoe groot de groei echt is, blijkt pas in september. ‘We hebben flink de zenuwen.’

‘We houden rekening met tachtig tot negentig nieuwe studenten’, zegt Angelique Hofman, studieadviseur bij Koreastudies. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Goed nieuws, maar ook stressvol. Hofman: ‘We zijn onderbemand en hebben niet genoeg docenten om dit op te vangen.’

Koreaans is niet de enige grote groeier: volgens de voorlopige aanmeldingscijfers van Studielink kunnen ook security studies, kunstgeschiedenis, taalwetenschap en international studies een toename verwachten. In totaal heeft de universiteit 2000 méér inschrijvingen dan vorig jaar, een stijging van bijna dertig procent.

Disclaimer: iemand die zich heeft ingeschreven, belandt niet altijd in de collegebanken. Vooral internationale studenten schrijven zich vaak in voor meerdere studies, of in verschillende landen. Het is dus nog maar de vraag is of ze ook in Leiden verschijnen.

‘Niet te vroeg victorie kraaien’, vindt opleidingsdirecteur Marion Boers van kunstgeschiedenis. De opleiding, die vorig jaar met een Engelstalige track begon, verwacht ‘zeker veertig’ extra aanmeldingen. Vorig jaar waren het er tachtig. ‘We rekenen nu op 120 tot 140 studenten’, zegt Boers. ‘Het loopt ook nog, dus het is nog niet klaar. Maar we zijn hier niet op gebouwd, ook de zalen worden dan een probleem. Dus we hebben flink de zenuwen, kan ik je vertellen.’

‘Taalwetenschap is echt belachelijk gegroeid’, zegt studiecoördinator Else van Dijk. ‘Al moet je rekening houden dat de cijfers van Studielink een vertekend beeld geven. We krijgen nu ook buitenlandse instroom, omdat we de opleiding in het Engels gaan aanbieden.’ En juist bij die groep zijn er ‘meer mogelijkheden dat er een kink in de kabel kan komen’.

‘Het probleem is dat Studielink niet te vertrouwen is’, zegt Joost Augusteijn, directeur van de Engelstalige opleiding international studies in Den Haag. ‘Vorig jaar had je een aparte inschrijving voor internationale studenten. Nu zitten zij samen met de Nederlandse studenten in Usis. Gevolg is dat er nu iets van 1300 potentiële studenten in Usis zitten. Van de Nederlandse weten we voor welke andere universiteiten zij zich ook aangemeld hebben. Dat is bij de buitenlandse studenten niet zo. Bij geschiedenis kloppen de cijfers beter dan bij international studies.’ Augusteijn verwacht dat international studies onder zeshonderd eerstejaars blijft. ‘Maar de opleiding houdt er wel rekening mee dat het er toch fors meer worden.’

‘Security studies heeft nu driehonderd nieuwe aanmeldingen’, zegt studiecoördinator Soumaya Lkoundi. ‘Dat er meer studenten komen, is wel duidelijk. Maar het blijft gissen. Het is mooi dat veel mensen geïnteresseerd zijn, maar voor Den Haag is het lastig. Omdat alle opleidingen zo groeien, denk je: ‘Oei, waar laten we iedereen?’ 

‘Het is helder dat de groei van Haagse opleiding en de komst van nieuwe studies voor ruimtegebrek in het Wijnhavencomplex gaan zorgen’, zegt Augusteijn. ‘De universiteit heeft de verdiepingen in Stichthage (het kantoorpand op Den Haag CS, red.) afgestoten, maar gaat die nu toch weer huren. Daar zijn onderwijsruimtes. Groei van studenten betekent echter ook groei van medewerkers. Er is nog wat ruimte in Wijnhaven, maar dat verdwijnt snel. Het is nu al de vraag waar we de mensen gaan laten. Belangrijk punt is dat een aantal opleidingen in Den Haag nog niet voltallig is. International Relations and Organisations gaat pas zijn tweede jaar in. Vorig jaar kwamen daar vijfhonderd studenten op af, nu zo’n zeshonderd, en het jaar daarop waarschijnlijk weer. Dan heb je nog security studies, dat groeit behoorlijk. Urban Studies is net begonnen en gaat groeien. Er komen veel meer studenten dan waar de universiteit op heeft gerekend. Hoe gaan we dit op langere termijn opvangen?’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Er Ris

Er Risèlèh, de enige school op islamitische grondslag in Leiden, doet niet …

Wetenschap

Rebellerende heksen

Megan Griffiths (23) won met haar scriptie over de beruchtste heksenvervolging in de …

Studentenleven

Elke week weer sterker

Isabelle Feteris weegt 84 kilo, maar lift ruim het dubbele. In februari heeft ze haar …

Rubrieken

English page