Miljoen voor Ewine van Dishoeck

7 Juni 2018

Hoogleraar moleculaire astrofysica Ewine van Dishoeck heeft dit jaar de Kavli-prijs voor astrofysica gekregen. De prijs bestaat uit een oorkonde, een medaille, en vooral uit een miljoen dollar. Van Dishoeck krijgt de prijs in haar eentje, de twee andere Kavli-prijzen - uitgereikt door de Noorse academie der wetenschappen - gingen elk naar een drietal onderzoekers, voor respectievelijk de DNA-bewerkingsmethode Crispr en een beter begrip van hoe het gehoor werkt.

Van Dishoeck kreeg de onderscheiding niet voor één specifieke ontdekking, maar voor het op poten zetten van het vakgebied van de astrochemie. Haar onderzoek naar de vorming en aanwezigheid van moleculen in de ruimte raakt daarmee aan onder meer de vorming van planeten en sterren, de samenstelling van grote gaswolken in de ruimte, en de aanwezigheid van organische moleculen op meteorieten en asteroïden.

Wij spraken haar eerder dit jaar nog, toen ze de James Craig Watson-medaille kreeg: 'Als je naar de top wil, hoort hard werken daarbij. Dat is niet uniek voor de wetenschap, trouwens: Olympische sporters en professionele musici doen ook niets anders dan hun sport of instrument.’ 

Deel dit bericht: