Hardnekkige rode bultjes? Zoek hulp!

Veel aandacht voor studentenschurft, maar of het ook meer voorkomt?

7 Juni 2018

De plaatselijke GGD wil graag weten of studenten inderdaad vaker schurft hebben.

‘We zien in onze cijfers een stijging van het aantal studenten met schurft’, vertelt Inge van Disseldorp, infectieziekten-arts bij de GGD Hollands-Midden. ‘Of dat komt doordat er meer schurft is, of doordat studenten ons beter weten te vinden, weten we niet zeker. Dat willen we gaan onderzoeken.’

Sinds 2016 heeft de GGD een schurftcampagne die zich speciaal richt op studenten: ‘Mijd de mijt’. De ziekte wordt overgebracht door piepkleine mijten die tunneltjes graven onder de huid en daar eitjes leggen. Het lichaam reageert daarop met een allergische reactie, en daar krijg je jeuk en rode bultjes van. Schurft is redelijk besmettelijk: een kwartier lichamelijk contact geeft de mijtjes genoeg tijd om over te steken naar een nieuwe gastheer. Als je partner schurft heeft, betekent dat niet per se dat hij of zij vreemd is gegaan: naast elkaar zitten is al genoeg. Ook textiel kan een bron van besmetting zijn.

Van Disseldorp: ‘We willen niet alleen uitzoeken of de ziekte inderdaad vaker voorkomt, maar ook wat de specifieke risicofactoren zijn waardoor studenten het relatief vaak krijgen. Backpacken, zegt u? Waarom krijgen backpackende dertigers en veertigers het dan niet? We hebben wel een idee: studenten leven erg dicht op elkaar. Als we eenmaal weten wat de precieze risicofactoren zijn, kunnen we voorlichting geven die daar beter op aansluit.’

Als iemand schurft heeft, kan die terugvallen op een uitgebreid ontsmettingsprotocol: vrijwel het hele lichaam insmeren met zalf. Kleding, handdoeken en beddengoed stop je - met handschoenen aan - in de wasmachine op minstens vijftig graden. Ook is het zaak om iedereen die je besmet zou kunnen hebben daarover te informeren.

Van Disseldorp: ‘In onze voorlichting aan huisartsen en dermatologen benadrukken we: denk eraan dat die student ook huisgenoten heeft.’ De GGD kan helpen met beoordelen of een groepsbehandeling nodig is, en met de uitvoering ervan. ‘Als je de rest van het huis niet behandelt, kan er een soort pingpong-effect ontstaan. Jij wordt behandeld, maar je huisgenoot die nu nog geen symptomen heeft niet, dus die kan jou weer aansteken. Het belangrijkste is dat je tegelijkertijd samen smeert en wast.’ En voor wie rode bultjes heeft die niet overgaan: ‘Zoek in elk geval hulp.’ BB

Deel dit bericht: