Geen Commentaar: Wees welkom Hagenezen

Door Sebastiaan van Loosbroek

Het was de universiteit zelf die wilde uitbreiden naar Den Haag. Goed, dat mag. Prima idee ook voor de bestuurskunde- en politicologiestudenten. In het hart van de democratie, met het Torentje op steenworp afstand; wat wil een student nog meer? Hebben wij niet in Leiden.

Uitgaan kan in Den Haag ook veel beter. Wie in Leiden wil dansen kan naar De Kroeg, of via via proberen binnen te komen op een studentenvereniging. Of de trein pakken naar Den Haag. Maar ja, dat is wel héél erg ver.

Onlangs klaagden Haagse studenten, herstel: Leidse studenten in Den Haag, dat hun stad het vergeten broertje van de universiteit is. En dat de kloof tussen Leiden en Den Haag niet alleen geografisch bestaat, maar ook in de manier waarop naar de Haagse campus wordt gekeken.

Dat er een geografische kloof is, is een feit, maar snijdt geen hout als ermee wordt bedoeld dat de campus Den Haag wordt achtergesteld.

Want zeg nou zelf: wat stellen die twaalf minuten met de trein nu voor? Een student die in Amsterdam-West woont en studeert op het Amsterdam Science Park, is ruim dertig minuten onderweg. Met de fiets dan, hè. Met het openbaar vervoer duurt het een kleine drie kwartier.

Maar goed, de campus Den Haag wil dus meer aandacht en minstens zulke faciliteiten als Leiden. Die komen er ook, want het plan is om in september een Student Centre te openen in het Oriongebouw aan de Turfmarkt. Daarin komen onder meer ruimten voor sociale en culturele activiteiten, studiewerkplekken en een fitnessruimte. Ja, een fitnessruimte. Dat we in Leiden een groot sportcomplex hebben, dat bovendien voor bijna 22 miljoen euro zal worden vernieuwd, doet er kennelijk niet toe.

Dat de Haagse studenten meer studieruimtes nodig hebben en betere voorzieningen voor het maken van tentamens, staat buiten kijf. Niemand wil zijn tentamens maken in een evenementenhal waar het niet rustaaagh is en de lichten flikkeren. Maar om nu alle Leidse faciliteiten in Den Haag over te doen, waar de studenten voor pleiten, is wat overdreven.

Bovendien werkt het juist eilandjesvorming in de hand en dat is nu net waar de Haagse studenten tegen protesteren. Dus Hagenezen, kom gewoon sporten in Leiden. Wees welkom, jullie horen er gewoon bij! Dat is wat jullie graag willen, én het bespaart de universiteit geld. Dat kan dan mooi worden besteed aan meer en betere studiefaciliteiten, waar Den Haag zo’n behoefte aan heeft.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Zweden dumpt Elsevier

Even een update van het front in de Europese ruzie tussen uitgevers en universiteiten …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page