Werken rendementsregels?

17 Mei 2018

Studentenpartij ONS heeft grote twijfels over de effectiviteit van studierendementsmaatregelen.

Dat bleek maandag tijdens de universiteitsraadsvergadering, toen het jaarverslag 2017 werd besproken. Het viel Martijn Janse van studentenpartij ONS op dat het bachelor-studierendement al jaren vrijwel gelijk is.
Het percentage van de studenten dat na vier jaar klaar is met bachelor schommelt in de periode 2013-2017 rond de 70. ‘Dat is opvallend als je kijkt naar de rendementsmaatregelen die zijn genomen.’

Zo is er een bindend studieadvies (bsa) in het tweede jaar ingevoerd en inmiddels weer afgeschaft. Eerder ging het bsa in het eerste jaar al van 40 punten naar 45 punten.

‘Toch veranderen de percentages nauwelijks’, zei Janse. ‘De maatregelen hebben amper effect op het rendement, maar wel effect op de studenten. Die raken vaker in de stress.’

‘Als het rendement niet daalt als een maatregel weer wordt afgeschaft, dan zou je kunnen zeggen dat de regeling niet effectief was’, reageerde Joost Augusteijn van personeelspartij FNV Overheid. ‘Verder zijn er wel allerlei verborgen maatregelen ingevoerd die stressverhogend zijn voor studenten. Dan moet je denken aan puntenaftrek als je een deadline niet haalt.’

Janse: ‘Ik vind dat we beter inzicht moeten krijgen in wat nu precies het effect van bepaalde maatregelen is. Probeer dat zoveel mogelijk te specificeren. In het jaarverslag wordt het allemaal op een hoop gegooid.’
‘Wat overigens in het verslag ontbreekt is dat de mogelijkheid tot een uitgesteld bsa is ingevoerd. Dat verlaagt de druk op studenten dan weer’, zei Elizabeth den Boer van FNV Overheid.

‘Bij twijfels over een student kan de examencommissie besluiten het bsa pas einde van het tweede jaar te geven. Dit is dan wel gekoppeld aan extra eisen. Er zitten soms studenten bij die niet genoeg punten hebben, maar die het wel kunnen. Die kun je nu behouden. Voorheen werd er alleen naar punten gekeken, dat is niet meer zo.’

Het is dus ook mogelijk dat een student aan het einde van het tweede jaar alsnog wordt weggestuurd. Dinsdag spreekt het college van bestuur met de raad over het verslag. VB

Deel dit bericht: