Minister: mbo'ers zijn ook studenten

17 Mei 2018

‘Stel studentenverenigingen open voor mbo’ers’, was de oproep van minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven vorige week. De grote Leidse studentenverenigingen lijken niet direct enthousiast en houden zich vooralsnog op de achtergrond over de suggestie.

Op de vraag wat er in de statuten staat over toelating van mbo’ers, komt geen antwoord. Wel zeggen zowel Quintus, Augustinus en SSR dat verenigingen hun eigen aannamebeleid mogen hebben. Quintus-voorzitter Christiaan van Buchem: ‘Als zelfstandig rechtspersoon bepalen wij ons eigen beleid, en dus ook wat de toelatingseisen zijn. Hoe dit bepaald wordt, is afhankelijk van de mening van de leden van de vereniging. Op het moment dat deze discussie zich verder ontwikkelt, zullen wij dit intern uitvoerig bespreken.’

Ook Augustinus wijst erop dat het beleid van de vereniging niet alleen wordt bepaald door het bestuur maar door al haar leden. ‘Om als vereniging een uitspraak te doen over deze discussie en een standpunt in te nemen, moet er eerst met hen een zorgvuldig gesprek gevoerd worden. Tot zover is dit nog niet gebeurd’, aldus Augustinus-voorzitter Myrna van Dijk.

SSR noemt het ‘een interessante discussie’ maar vindt het om dezelfde reden als Quintus en Augustinus nog geen tijd zich daar in te mengen. ‘We blijven dit onderwerp op de voet volgen’, zegt SSR-voorzitter Melcher van Nieuwkoop. SVL


Zie ook: 'Geen commentaar: MBO'ers zijn wel/geen studenten'

Deel dit bericht: