'Jong talent wordt buitengesloten'

17 Mei 2018

Wetenschapsgeld wordt steeds vaker verdeeld in grote brokken voor consortia van samenwerkende onderzoekers. Het Young Faculty Network van het LUMC vraagt zich af of dat de beste manier is.

Reumatoloog Diane van der Woude, jullie organiseren een symposium daarover?
‘In de subsidiewereld is er een trend gaande waarin steeds meer geld wordt verdeeld door het aan zogeheten consortia te geven: samenwerkingsverbanden met allemaal verschillende wetenschappers. Dat zou sneller resultaat opleveren, en dat is op zich een loffelijk streven, maar er zitten wel wat haken en ogen aan.’

Zoals?
‘Hoe worden die consortia samengesteld? En hoe kom je er precies in? Dat is in elk geval geen kwestie van een open sollicitatie sturen, maar meer van: Jantje kent Pietje en ze gaan samenwerken. Maar Hansje kennen ze niet, en die komt er dus niet in, terwijl hij wel een goede onderzoeker is. Met name jonge wetenschappers worden zo gemakkelijk buitengesloten. Het geld komt terecht bij mensen met een grote naamsbekendheid, die al lang meedraaien in het veld. Wij zien een enorme accumulatie van geld bij bepaalde onderzoeksgroepen, en we vragen ons af of dat nou ook het beste is voor de samenleving. Als je geld geeft aan mensen die al 25 jaar op een onderzoekstak zitten, krijg je dan nog veel innovatie?’

Dat is niet uniek voor de geneeskunde. Waarom niet een universiteitsbreed symposium georganiseerd?
‘Daar hebben we wel over nagedacht, maar het was makkelijker om het te beperken tot de medische wetenschap. De zogeheten collectebusfondsen spelen bij ons een grote rol, en geven vaak samen met de overheid geld aan zulke consortia.’

Komen die fondsen ook naar jullie symposium?
‘Jazeker, het KWF en het Longfonds, onder meer. Er komen ook mensen van NWO, en de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen. Zo hopen we een overzicht te krijgen van het hele veld.’

En dan? Wat moet hieruit voortkomen?
‘We hopen een beeld te krijgen van de beweegredenen van elke partij. Wat zijn de consequenties voor met name jonge en vrouwelijke onderzoekers, die moeilijker in zo’n consortium komen? Hopelijk krijgen we ook inzichten in hoe het beter kan. Als er alleen al meer transparantie kwam, zou dat al beter zijn voor jonge wetenschappers.’ BB

Debat/symposium: The future of research funding for (young) scientists, Burumazaal LUMC, 22 mei, 17:30

Deel dit bericht: