'We mogen niet naar binnen'

UB weert tijdens tentamenperiodes scholieren en studenten van buiten de universiteit

7 Mei 2018

‘Ik mag niet naar binnen’, zegt Fiona (24, pabo), die aan de Hogeschool Leiden studeert, als ze om half negen ’s ochtends de deur van de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel uit komt lopen. ‘Dat is jammer. Want dit is echt een hele fijne plek om te studeren.’

Fiona, die niet met haar achternaam in Mare wil, botste net bij de toegangspoortjes van de bibliotheek op een bord met de tekst ‘toegangsrestrictie in tentamenperiodes.’

Van 7 mei tot en met 13 juli is de centrale UB niet toegankelijk voor studenten van andere universiteiten en hogescholen. Ook scholieren krijgen geen toegang. De data zijn gekoppeld aan de tentamenperiodes van de Faculteit Rechten en de Faculteit Geesteswetenschappen.

‘Ik heb een bezoekerspas, maar ik begrijp ook wel dat de universiteit deze maatregel neemt. Het is hier vaak heel erg druk’, aldus Fiona. ‘Ik had overigens wel een mailtje met uitleg van de universiteit gekregen, maar dat heb ik niet goed genoeg gelezen blijkbaar.’ 

Pabostudent Jennifer (23) die ook in de UB wil gaan studeren is verbaasd haar studiegenoot buiten aan te treffen: ‘Wat is er aan de hand?’

‘Als je niet aan de universiteit studeert krijg je geen toegang, dat is vanwege het gebrek aan studieplekken,’ legt Fiona uit.

‘Oké’, zegt Jennifer, die ook niet met haar achternaam in de krant wil. ‘Wat nu?’

‘Het is niet zo heel erg’, reageert Fiona. ‘Het is mooi weer. We zoeken wel een plekje in het gras. Anders gaan we wel naar het Lipsius.’

Student kunstgeschiedenis Eva Brussaard die in de UB aan haar scriptie gaat werken vindt het ‘wel fijn’ dat de maatregel is ingevoerd voor de tentamenperiodes. ‘Er zitten ook wel scholieren. Die hebben toch een andere studiecultuur. Ze praten meer met elkaar. Voor hen is het meer een social event.’

De drukte in de bibliotheek is echt problematisch geworden. ‘Ik vind het het vervelendst als je even pauze neemt en er een enorme rij bij het café van de UB staat. Een pauze is geen rustmoment meer.’

‘Je probeert enorme aantallen mensen een beetje te sturen, dat is lastig’, zegt Liesbeth van der Poort, hoofd bibliotheeklocaties en diensten van de UB. ‘Met de restrictie geven we gehoor aan verzoeken die we al jarenlang krijgen. Maar het voelt niet prettig. Dat wil ik wel benadrukken.

‘We veranderen overigens de huisregels niet. In die regels staat dat als het te druk wordt, we voorrang kunnen geven aan bepaalde categorieën bezoekers. In dit geval studenten van de Universiteit Leiden. Die huisregel passen we nu strikter toe.’

Hogeschoolstudenten en studenten van andere universiteiten kunnen een gratis pas aanvragen. Deze groep heeft twee maanden geen toegang meer tot de UB. Een kleine groep die nu ook geen toegang meer heeft, heeft een pas gekocht. Van der Poort: ‘Het gaat dan om enkele tientallen scholieren. Als mensen door de restrictie in de problemen komen, dan zullen we kijken wat we daar aan kunnen doen.’

‘Wij moeten zorgen voor groep nummer een: onze eigen studenten', aldus Tanja Coster, medewerker publieksdiensten van de bibliotheek. ‘Het is echt een steek in het hart als je ziet dat Leidse studenten op de grond moeten zitten of maar weer naar huis gaan omdat er geen plek voor ze is.'

Mensen met een pas die toch niet naar binnen mogen, kunnen overigens nog wel boeken lenen. ‘Geleende boeken kunnen bij andere locaties van de UB worden opgehaald,’ aldus Coster. ‘De accounts worden niet stopgezet. Er is alleen een toegangsrestrictie bij de centrale UB.’ VB

Deel dit bericht: