Dansen met een rauw randje

Nachtraad wil meer leven in de brouwerij

Taco van der EbSilent disco op de Vismarkt. ‘Alle koptelefoons waren weg en er stond nog een rij.’

De Leidse Nachtraad wil meer ruimte voor het Leidse nachtleven. Het liefst met een rauw randje: ‘De Nobel is eigenlijk te nieuw, en te perfect.’

Door Anoushka Kloosterman ‘De Nachtraad is een collectief van verschillende clubs, die van alles in de nacht hebben georganiseerd of dat willen doen. Het gaat over alles wat bij de nachtcultuur hoort, over de volle breedte: van drum ’n bass en dubstep, tot techno en disco, tot african. Iedereen kan zich aanmelden’, zegt Len van Brussel.

 
De Leidse Nachtraad trapte vorige week donderdag af met een feestje: een goedbezochte silent disco op de Vismarkt.

 
‘Alle vierhonderd koptelefoons waren weg, en er stonden nog zeker honderd mensen in de rij.’

 
Van Brussel vat het manifest samen: ‘Wij willen meer ruimte voor nachtprogrammering in Leiden. Het is een prachtige historische stad, met heel veel studenten, ook internationale studenten, maar het eindigt er vaak in de kroeg. Of je kan naar een concert, of een commercieel dancefeest. Maar verder is er gewoon geen plek. Wij willen meer locaties, met meer nachtprogrammering. Dat betekent dus indoorlocaties, en meer tijdelijke vergunningen.’
Leiden heeft nu één poppodium, Gebr. de Nobel, maar die zaal is juist niet zo geschikt voor de wat rauwere stijlen, vindt hij.

 
‘Ik ben zelf van Doorgedraaid. We zijn begonnen in het LVC (voorloper van Gebr. de Nobel, red.) met onze eigen evenementen, met techno, house – dat soort muziek. ‘Wij hebben daar het openingsfeest gegeven en de afterparty van ons eigen festival. Het is een prachtige concertzaal, maar voor de programmering die wij deden, is het geen geschikte locatie. Het mist een beetje het rauwe randje. Het is heel licht, eigenlijk te nieuw, en te perfect.

 
‘Het LVC was heel goedkoop, en je mocht daar de hele dag rommelen, decor maken en lekker een feestje bouwen. Het was een oud krakers­pand, dus je mocht overal alles inschroeven. In De Nobel is alles juist strak georganiseerd. Dus er zijn bepaalde mensen die daar decorstukken in de lucht mogen hangen, en er is een beperkte tijd dat het mag. Het heeft een hoog instapmodel, met hoge zaalkosten. Daar kunnen zij niets aan doen, maar daardoor is er voor onze cultuur niet veel ruimte meer in Leiden.’

 
De Nachtraad is inmiddels in gesprek met de gemeente over mogelijke locaties. ‘We zien wel dat er vraag is binnen de gemeente. Zij hebben te balanceren tussen de cultuur van de stad, dus ze willen wel meer nachtprogrammering, maar ze hebben ook te maken met omwonenden, veiligheid en logistiek. De gemeente is geen ondernemer, en zij moet niet zelf de cultuur willen bieden, maar ze kunnen bijvoorbeeld wel vergunningsregels versoepelen.

 
‘De opkomst van onze silent disco bewijst dat de vraag er wel degelijk is. In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zijn er voor techno, house en disco talloze festivals die uitverkopen. In Leiden niet meer. Is dat omdat de mensen er niet zijn? Of komen ze elkaar niet meer tegen, omdat het niet meer wordt geprogrammeerd?’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Stressstressstressstress

De helft van de studenten zou er last van hebben, en volgende week is er een symposium om …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page