CSL winnaar,

Door Sebastiaan van Loosbroek
26 April 2018

Studentenpartij CSL is de grote winnaar van de universiteits- en faculteitsraadverkiezingen. De nieuwe Haagse studentenpartij DSP won een zetel.

CSL heeft het totale aantal zetels van vijf naar tien zien verdubbelen. ONS Leiden moest fors inleveren, maar is desondanks universiteitsbreed nog steeds de grootste partij. 
Daardoor zijn de verschillen in de zetelverdeling flink genivelleerd. Afgelopen jaar was ONS Leiden in zowel de faculteitsraden van Geesteswetenschappen, Sociale Wetenschappen, Rechtsgeleerdheid en Wiskunde en Natuurwetenschappen als in de universiteitsraad de grootse partij. Die meerderheid is de partij kwijt in de faculteitsraad van Geesteswetenschappen en Sociale wetenschappen. Bij Geesteswetenschappen is LVS nu de grootste (van 2 naar 4 zetels) en bij Sociale Wetenschappen is CSL de grootste (van 1 naar 3). 
In de universiteitsraad levert ONS Leiden twee zetels in (van 5 naar 3), terwijl CSL van een naar twee zetels gaat. LVS blijft op twee zetels.
Verrassend is dat de laatste zetel naar de gloednieuwe Haagse studentenpartij DSP is gegaan. Die partij gaat specifiek de studenten van de campus Den Haag vertegenwoordigen (zie kader).
Bij de personeelspartijen deden alleen FNV Overheid en PhDoc mee. FNV gaat van vier naar vijf zetels en PhDoc van twee naar drie. Bart van der Steen van FNV: ‘Ik ben blij met de extra zetel, maar hoop dat er de volgende keer weer meer partijen meedoen.’
Het opkomstpercentage was ook dit jaar niet om over naar huis te schrijven. Van de studenten heeft slechts 18 procent de moeite genomen een stem uit te brengen, ten opzichte van 23,6 procent vorig jaar. Van het personeel stemde dit 23 procent ten opzichte van 25,1 procent twee jaar geleden (personeel stemt tweejaarlijks). 
Hannah Borst van CSL kon haar geluk niet op, dinsdagavond bij de verkiezingsuitslag. ‘Dit is ongelooflijk. Ik ben euforisch, ik had dit nooit verwacht. We zijn er met een missie ingegaan, hebben in de campagne vol ingezet op sociale media en iedereen was ontzettend gemotiveerd. Ik ben het campagneteem heel dankbaar.’
Ook Gerieke Prins van LVS is blij met de groei. ‘Bij Geesteswetenschappen zijn we zelfs verdubbeld. Ik heb geen idee hoe, het is echt een verrassing. Nu we meer zetels hebben, kunnen we meer voor elkaar krijgen.’
Voor ONS Leiden is de avond minder feestelijk. De partij verloor in alle faculteitsraden en in de universiteitsraad zetels. ‘We hebben een aantal rake klappen gehad’, zegt Dahran Coban, maar we hadden ook heel veel te verliezen. We konden niet nog groter worden.’ Coban denkt dat de lage opkomst de partij de kop kan hebben gekost. ‘We bereiken vaak de actieve student, en die hebben met het lekkere weer wel wat beters te doen dan stemmen. En een voordeel voor DSP is dat zij een groep vertegenwoordigt die meer gehoord willen worden, terwijl onze stemmers het allemaal wel aardig goed vinden gaan. En CSL heeft een trouwe achterban, dus die zouden profijt gehad kunnen hebben van de lage opkomst. Het is alsof we van een honeymoonfeest komen en nu terug zijn in de realiteit.’

Wel of geen vertaler in de raad?

DSP Den Haag bestaat nog geen twee maanden maar heeft al een zetel veroverd in de universiteitsraad. De Noorse lijsttrekker Viktor Blichfeldt had het absoluut niet verwacht, zegt hij. Klein detail: hij spreekt wel Noors en Engels, maar geen Nederlands. ‘Het is aan de universiteitsraad om daar iets op te bedenken. Ik heb twee voorstellen gedaan: ten eerste om de raad voortaan in het Engels te houden, maar dat is oneerlijk voor de Nederlandse leden die niet voldoende Engels spreken. Een tweede optie is dat ik een vertaler naast me krijg.’
Pieter Krol, de voorzitter van de universiteitsraad, zegt dat het geen optie is om de raad voortaan in het Engels te houden. ‘Dan gaat het niveau van de vergadering omlaag.’
Volgens Krol zal Blichfeldt in ieder geval de raadsstukken in het Nederlands krijgen, dus een passieve kennis van de taal is vereist. ‘Hij moet het in ieder geval kunnen lezen en verstaan, maar zelf zou hij wel in het Engels kunnen spreken.’ Er volgt nog overleg over een oplossing.

Deel dit bericht: